Aktuellt i trädgården - oktober

Oktober är en underbar månad med och naturen sprakar i alla möjliga färger på många platser i vårt avlånga land. Sommaren har passerat förbi i större delen av landet, i norr snöar det, på många håll regnar det och hösten visar sig även i de södra delarna av landet. Men än kan det förekomma soliga, varma sensommardagar och i många trädgårdar blommar fortfarande våra sommarblommor och höstväxterna lyser med all sin kraft.

När trädgårdsdrömmar börjar slå ut

Oktober i trädgården

Inomhus:
Njut av höstens härliga krukväxter; Cyklamen, Höstglöd och Krysantemum är klassiker som finns i en mängd härliga färger på både blommor och blad.

Förbered inför advent och julen
Vill man njuta av "egenodlade" amaryllis och hyacinter är det dags att plantera och börja driva dem. Dags också att samla kottar, nypon, mossa och vackra grenar till julens arrangemang.
Mossan ska förvaras utomhus så länge som möjligt, det övriga får gärna torka.

Trädgården:

Lökdags!
Så länge man får ner spaden i jorden - plantera vårens härliga lökväxter – narcisser, tulpaner, crokus, pärlhyacinter, liljor mm. Ju tidigare lökarna kommer i jorden ju bättre!

Sommarens krukor och lådor:
Plantera nytt och fräscht! Höstfägring erbjuder ett brett sortiment som tål lätt frost; ljung, olika gräs, krysantemum, astrar, silvergirland...
Många urnor är känsliga för frost och bör därför tömmas inför vintern. Placera dem upp och ner så minskar risken ytterligare för att de ska spricka och få frostskador. De förvaras i ett förråd eller motsvarande eller intill husväggen där det är så torrt som möjligt.

Plantera mera!
Buskar, träd, häckväxter, fruktträd, bärbuskar, rosor, barrväxter och perenner.
Alla sorter är som finast nu och man ser precis hur både blommor och blad ser ut.
Rätt växt på rätt plats är viktigt, läs växtinformation eller fråga din trädgårdsmästare.
Man kan också skapa bra förutsättningar genom att förbättra jorden efter växtslag, göra upphöjda planteringsytor, ev. placera ut stora vackra stenar och plantera vindskydd.
Det finns vackra växter för varje trädgård!

Den första frosten...
Se upp för den första frosten och var beredd att täcka känsliga växter med fiberduk eller tidningar.
Se till att plocka in alla frostkänsliga växter i kruka som du vill spara till nästa år. Olivträd, citrus, nerium och rosmarin, men också pelargoner. Helst vill de här växterna övervintra svalt, men absolut frostfritt, och ljust.
Placeras de i en källare eller ett garage behöver de i regel tillskottsbelysning för att överleva. Ju varmare övervintringsplats - desto mer ljus och vatten behöver växterna under vintervilan.

Kupa rosorna
Förädlingsstället på rosen är känsligt för kyla.
Genom att kupa upp jord ca 20 cm över rosbusken skyddas förädlingsstället. Använd den befintliga jorden eller täckbark. Aldrig torvmull, den håller fukten länge och rosen kan ruttna. Rosblad med svampsjukdomar ska inte läggas i komposten, lägg dem i soporna.
Läs mer på vår sida  "att lyckas med rosor" 

Klipp ner perennerna till våren
Många perenner har ju vackra fröställningar och dessutom bör inte vattnet  tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Detta gäller särskilt olika sorter av prydnadsgräs och perenner med ihåliga stjälkar. Ev sjuka blad ska dock klippas bort, brännas eller läggas i soporna.
Läs mer på vår sida "att lyckas med perenner" genom att klicka på bilden nedan.

Vatten är nödvändigt för god tillväxt
Att vattna är viktigt, även vid höstplantering. Efter plantering vattnas varje växt med en rejäl rotblöta, ca 20-30 lit per planta.
Vid torka behöver framförallt allt nyplanterat också ca 20-30 lit per planta.

Rensa kontinuerligt
Det går lätt efter regn, marken är fuktig och rötterna följer med upp, det är ju extra viktigt om det växer maskrosor och tistlar i rabatten. Ju tidigare man får bukt på ogräset, desto bättre. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig snabbt. Har du en riktig problemrabatt kanske den
behöver planeras om? Plantera tätt och gärna med marktäckande växter.

Beskärning
Enligt nyaste rön - beskär träd, buskar och häckar enligt JAS (juli-aug-sept) –metoden. Fördelar med JAS är att det inte så lätt bildas vattenskott och att såren efter beskärningen läker snabbare och bättre.
Gör man detta kontinuerligt, gärna varje år, har man alltid välformade, lagom stora och sunda växter.
Man tar bort skadade eller döda grenar, fula, gamla grenar, grenar som sitter för lågt eller är i vägen, sådana som växer rakt upp eller inåt kronan eller som korsar varandra.
- Glesa ut gamla, risiga buskar genom att ta bort de äldsta grenarna ända nere vid markytan.
- Syrenerna ska beskäras så snart de blommat över. Då hinner de bilda nya blomanlag till nästa år.
- När det gäller stenfrukt; körsbär, plommon, persikor och aprikoser samt kastanj och hästkastanj, är perioden efter skörden den enda möjliga.
- Träd som blöder kraftigt om man beskär dem på våren ex björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt beskärs nu.
- Vinstockar beskär man i december eller enligt JAS metoden. Undantag till JAS-beskärning:
- Unga träd beskär man gärna på vårvintern så att den nya tillväxten hinner bli förvedad.
Använd alltid bra verktyg! En slö sekatör eller grensåg gör mer skada än nytta.
Fruktträd
Om frukten fått skorv, var extra noga att ta bort både fallfrukten, "mumiefrukten" som sitter kvar på trädet och alla nedfallna blad. Annars kan svampsporerna som orsakar sjukdomar övervintra i bladen och frukterna.
Lägg dem i soporna eller bränn dem för att förhindra att sporerna sprider sig kommande vår.
Plocka försiktigt oskadade vinteräpplen som ska lagras. Vira in dem ett och ett i tidningspapper och lägg dem därefter i en trädlåda, eller stor kylväska (som kan stå på balkong eller terrass ett tag ännu). Äpplen trivs bäst när det är frostfritt men svalt, runt 5 plusgrader, mörkt och lite fuktigt. Titta till frukten då och då och plocka bort kantstötta eller dåliga frukter.
De brukar uppskattas av fåglarna. Överskott på äpplen kan bli god äppelmust på något musteri.
Av fallfrukt kan man göra pajer, äppelkakor, sylt eller gelé.
Torka gärna också äppelringar i ugnen, som du kan knapra på som godis.

Jordgubbslandet
Jordgubbsblasten bör klippas på hösten. Detta för att eventuella svampsjukdomar inte ska övervintra i blasten.

Kökslandet
Det finns sättvitlök i flera olika sorter att köpa i handeln nu och den behöver komma i jorden på hösten.
Dela den hela vitlöken i klyftor, tryck in varje klyfta cirka 5 centimeter djupt i lätt sandig, väldränerad mulljord med cirka 10 centimeter mellan klyftorna. På våren kommer de upp och kan skördas från slutet av juli, då har de vanligen bildat en hel vitlök.

Skörda eventuellt kvarstående grönsaker. Purjolök, grönkål och persilja kan stå kvar i kökslandet då de tål en del frost. Skörda efter hand och dra helst upp purjolökarna innan tjälen kommer, annars får du skära loss dem med
en kniv.
Tomma grönsaksbäddar kan täckas med torra löv eller halvförmultnad kompost, då tar maskarna hand om det så fort värmen återvänder.
Till sist bör du gräva ytor med bar jord, så att eventuella sniglar och ägg som göms nere i jorden kommer upp till ytan och fryser ihjäl under vintern.

Gräsmattan
Klipp gräsmattan en sista gång. Klipp den inte för kort. Lagom höjd är ca 5 cm. Det är det inte bra att ha massor av löv på gräsmattan eftersom de kan orsaka vinterskador till våren, men ett tunt lager kan maskarna ta hand om. Kör gärna
över löven med gräsklipparen så att de sönderdelas. Resten av löven läggs i komposten eller under buskar, klätterväxter och i rabatter som skydd mot tjälen.
Ogräs i gräsmattan
Maskrosor och tistlar bekämpas bäst med handkraft, genom att använda maskrosupptagare.
Läs mer på sidan  "att lyckas med gräsmattan"

Växthus, drivbänk och uterum
Töm växthuset på gamla växtrester och städa ordentligt i vinklar och vrår. En diskborste underlättar att komma åt vid profilerna där ohyra och sjukdomsalstrande svampar annars kan övervintra. Automatiska luftöppnare med olja som verksam beståndsdel ska tas in innan det blir för kallt. Kontrollera att slangar, pumpar och bevattningsdetaljer är tömda på vatten. Kolla även takrännorna så att inte skräp och löv täpper till dem.

Komposten
Börja en ny komposthög med trädgårdsavfall och löv. Snabba upp förmultningen genom att blanda i hönsgödsel.

Försvåra för sniglarna
Den spanska skogssnigeln övervintrar genom att borra sig ner i jorden eller gömma sig under brädor, jordpåsar och krukor.
Genom att städa bort lämpliga övervintringsmöjligheter minskar du antalet sniglar till nästa år. a bort högar av gammal bråte och töm jorden ur alla krukor.

Dammen
Nästa års säsong grundläggs faktisk mycket av hur du sköter höststädningen av dammen inför vintern, så den får en bra start till våren.
Gör du höststädningen ordentligt sparar du också mycket arbete och pengar till våren. Löv, och annat skräp, som faller ner i dammen, växter som vissnar när kylan kommer, och ljuset minskar. Allt detta sjunker långsamt till bottnen och bygger upp en näringsdepå av organiskt material. Även på vintern förbrukar nedbrytningsprocessen syre. Om det då finns mycket löv, vissna växter och annan organisk biomassa som ligger kvar, blir risken för syrebrist och uppkomst av sumpgaser betydligt större.
När sen våren kommer med snabbt stigande temperaturer och ökad solstrålning, finns det ett näringsrikt vatten som ger en kraftig algtillväxt. Dammens växter har inte kommit igång och kan därför inte ta upp den överflödiga näringen.
För att undvika en näringschock och grumligt vatten på våren är det bra om du på hösten avlägsnar så mycket organiskt material från dammen som möjligt. Du hindrar enkelt löv att falla ner i dammen genom att spänna ett lövnät över dammen. De medföljande hakarna hjälper dig att enkelt sätta fast nätet.
Rensa nätet regelbundet från löv. När de sista bladen har fallit tar du bort nätet och gallrar bort vissna växter. Har du högre gräsliknande växter bör de inte klippas förrän till våren då de hjälper till med syretillförseln i dammen även på vintern.
OBS! dammen skall aldrig tömmas helt och rengöras inför vintern. Du slår då ut det biologiska systemet och får i praktiken en ny damm som inte klarar av att bryta ner avfallsämnen. Även på vintern fortgår nedbrytningen men i långsammare takt. Syre är livsviktigt för alla levande organismer och syrebrist på vintern kan orsaka en katastrof för allt levande i dammen. Den största syreupptagningen sker av vatten som är i rörelse och har kontakt med luft. En syrepump är det bästa hjälpmedlet för en säker syretillförsel även under vintern.

Näckrosor
Näckrosor som är väletablerade och står djupare än ca 50 cm mår i de flesta fall bäst av att stå kvar i dammen. En större kruka ger bättre härdighet eftersom näckrosor tål att det fryser men inte att rotklumpen blir genomfrusen.
Vill du ändå ta upp näckrosen mår den bäst av att övervintra frostfritt men kallt i en spann vatten. Den kan också övervintras torrt genom att du ställer den kallt men frostfritt. Lägg en jutesäck eller dylikt över den.
Ungefär som man förvarar potatis. Du kan också övervintra den frostfritt genom att gräva ner den i komposten över vintern.

Sumpväxter
Vanliga vattenväxter kan i de flesta fall stå kvar i dammen. Växter som står i större krukor klarar sig bättre eftersom de får en jämnare temperatur och har bättre rotsystem.

Fisk
Skall fisken gå kvar i dammen över vintern är det mycket viktigt att ha cirkulation i vattnet. Fisken utsöndrar ammonium och koldioxid när den andas, och avföringen måste brytas ner på vintern. Även om nedbrytningen går långsamt, avges hela tiden sumpgaser som måste luftas bort. Det bästa sättet är att använda en luftpump. Luften som pumpas ner syresätter vattnet och luftar ur sumpgaserna. Även om dammen fryser så hittar luften en väg ut eftersom isen aldrig är helt tät. Luftstenarna läggs i sidan på dammen på ca 40-80 cm djup men aldrig i själva djuphålan. Vattnet där är lite varmare och skall inte
cirkulera. Istället för luftpump kan du använda en cirkulationspump. Koppla pumpen så utflödet ligger i vattenytan. Fisken slutas matas när den tappar intresset för maten. Det brukar ske när temperaturen fallit till ca 6-8 grader. Du märker att fisken inte äter och då slutar du att mata.
Det kan ofta vara ett svårt beslut om man skall ta in fisken eller låta dem stanna ute. Vintern är alltid en påfrestning för fisken men ofta klarar de utmärkt att gå kvar i dammen även under vintern. Det kan vara svårt att ordna utrymme för fisken inomhus under vintern och då är enda alternativet att låta dem gå kvar ute. Följer du våra råd så har du gjort vad du kan för att fisken skall klara vintern.
Fisk behöver en viloperiod, och går de kvar i dammen över vintern blir de både starkare och får mer färg under säsongen. Fisken är växelvarm vilket innebär att när det blir kallare i vattnet minskar de också aktiviteten, De går inte i dvala men rör sig mindre när det är kallt. För däggdjur går mycket av den förbrukade energin åt att hålla temperaturen stabil under kyla och de behöver därför mat. Eftersom fisken inte behöver energi för att hålla en stabil temperatur förbrukar de också väldigt lite energi. De äter inte, och släpper då ut mindre avfallsämnen som nedbrytningen skall ta hand om.

Redskap
Ska göras rent och oljas in.

Belysning i trädgården
Energisnåla LED-lampor finns i många olika utföranden. Både "uplights" att belysa träd och buskar och belysning från fasader vid entréer och uppfarter.

Värna om våra småfåglar
Sätt upp fågelholkarna nu så de är redo för inflyttning till våren. Dessutom är de ett värmande skydd under kalla vinternätter. Vintern är en tuff period för våra stannfåglar. Vad fåglarna behöver är energi - och det i så energität form
som möjligt. Fyll fågelbordet med frön, nötter och fett - exempel talgbollar. Komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård.

Aktuellt i trädgården - maj

Maj är en underbar månad då det verkligen börjar hända saker ute i naturen och i trädgården. Äntligen har värmen och solen hittat till stora delar av vårt avlånga land. Kanske vill du bara ge dig ut och njuta av en picknick i det gröna men om det är så att lusten faller på så finns det en hel del att göra i trädgården. För många är det en avkopplande hobby och oavsett om du vill ta det lugnt eller om du vill pyssla utomhus kan vi nog vara överens om att maj är en underbar månad.

Maj i Trädgården

När trädgårdsdrömmar börjar slå ut

Försommar i trädgården

Trädgården

Stark vårsol och tjäle i marken.
Genom att skugga växter som står varmt och soligt med tex säckväv eller fiberduk förhindras de att börja växa för tidigt och de får mindre skador. Det gäller främst vintergröna blad- och barrväxter samt rosor. Vintergröna växter behöver dessutom vattnas med ljummet vatten även om det regnat. Det kan hjälpa tjälen gå ur fortare och växterna kan börja ta upp vatten igen.

Beskär rosorna

Rosor i trädgården

När björkarna har musöron, då är det dags att beskära rosorna. (Björkar har musöron =  att dess blad börjar spricka ut.)
Använd en bra sekatör! Läs mer under Att lyckas med rosor

Stötta nu

Sätt redan nu ut stöd till perenner som blir stora och har risk för att välta under sommaren, då döljs stödet av det växande bladverket. Du kan antingen göra egna stöd eller köpa färdiga.

Gödsla för ett lyckat resultat

Maj är en väldigt bra månad för gödsling av trädgården, det är nu växtligheten kommer igång och kan ta upp näring. De flesta växter i trädgården behöver
gödslas, såväl häckar som prydnadsbuskar och mindre träd. Gräsmattan förstås, kökslandet och tulpanerna. Perennrabatter och örtagård ska däremot gödslas
mera sparsamt, men öka gärna mullhalten i jorden genom att lägga på kompost eller barkmull.

Vatten är nödvändigt för god tillväxt

Att vattna är viktigt, speciellt vid vår-och sommar-plantering.
Efter plantering vattnas varje växt med en rejäl rotblöta, ca 20-30 lit per planta.
Vid torka behöver framförallt allt nyplanterat också ca 20-30 lit per planta.
Vattna rejält en gång i veckan istället för att vattna lite varje dag.

Kökslandet

Här startar trädgården

Har du ont om plats att göra en odlingsyta eller dålig jord?
Skaffa odlingsbänkar eller pallkragar att odla i. Det bästa är att ha minst 2 lager.
Lägg markduk, - marktäckväv- i botten mot underlaget.
Fyll upp med grönsaksjord eller bra näringsrik planteringsjord eller hälften planteringsjord och kogödsel.
Odla egna primörer - potatis, sallat, rädisor, spenat, kryddväxter med mera.
Enkelt och fint att titta på!

Köksland, kryddhörna

Så på friland

så på friland

Har du ont om plats att göra en odlingsyta eller dålig jord?
Skaffa odlingsbänkar eller pallkragar att odla i. Det bästa är att ha minst 2 lager.
Lägg markduk, - marktäckväv- i botten mot underlaget.
Fyll upp med grönsaksjord eller bra näringsrik planteringsjord eller hälften planteringsjord och kogödsel.
Odla egna primörer - potatis, sallat, rädisor, spenat, kryddväxter med mera.
Enkelt och fint att titta på!

Gör en minikryddgård:
Lämpliga sorter; timjan, rosmarin, oregano, dragon och mynta. Basilikan planteras ut när det blivit riktigt varmt.
Plantera i speciella kryddkrukor eller samplantera flera sorter i en större kruka.

Blomsterbädden

Så på friland – direkt i blomsterbädden
Många av våra mest älskade ettåriga sommarblommor gror bäst om de sås på friland, det vill säga direkt på sin växtplats. Rensa ogräs och luckra jorden med en räfsa innan du sår.
Lämpliga för direktsådd är till exempel ringblomma, blåklint, aster, zinnia, romersk riddarsporre, blomsterlin, clarkia, kinesisk förgätmigej, Inkakrage, slinger- och buskkrasse, jungfrun i det gröna, jätteeternell, kranskrage och praktmalva.

Odla på balkongen och uteplatsen
Tips:
Krukor, lådor och amplar ska vara rejäla, och dränerade - lägg ett lager – ca 5 cm med lecakulor i botten.
Täck med fiberduk och fyll sedan på jord. Jorden ska vara den bästa, BoGrönt Sommarblomsjord eller U-jord.
Växter planterade i kärl vill alla ha jämn tillförsel av vatten och näring.
De får dock inte stå för blött, det är fler växter som dör av för mycket vatten än som torkar ihjäl.

Inte bara ettåringar!
Perenner är lika vackra i krukor som i rabatten.
Det gäller bara att välja rätt. Alunrot, kärleksört, revsuga, nävor, funkia, låga riddarsporrar och stjärnflocka är några sorter som trivs utmärkt i krukor på
balkongen.
Några trivs soligt, andra i halvskugga-skugga.

Jordgubbar & smultron

Jordgubbar

Dekorativt och gott! Plantera under små stamträd eller i krukor, lådor eller välj en hängande sort för ampel.
Prova olika sorter och färger som ger bär vid olika tidpunkter på säsongen.

Växthus, drivbänk och uterum

Så och plantera:
Är du en lycklig ägare till växthus, uterum eller drivbänk kan du nu plantera ut både blommor och grönsaker, egenodlade eller köpta.
Jorden måste vara ny och fräsch och näringsrik antingen man odlar i bädd eller i krukor.
Tomat, gurka, melon, chili, paprika och kapkrusbär är några av de grönsaker som trivs bäst i värmen under glas. Samtliga vill ha rikligt med vatten och näring.

Bönor och squash vill ha riktigt varm och go jord, helst kring 20 grader, och kan med fördel förodlas i småkrukor för senare utplantering. Använd växthus, uterum eller fönsterkarmen till detta. Genom att förodla får plantorna ett försprång gentemot direktsådd.

Solanum blue uterum, altan

Spara tid

Spara mycket tid i sommar genom att rensa nu!
Nu går det lätt, marken är fuktig och rötterna följer med upp, det är ju extra viktigt om det växer maskrosor och tistlar i rabatten.
Ju tidigare man får bukt på ogräset, desto mindre blir det att göra senare på sommaren.
Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig snabbt.

Vårskötsel perenner

Maj i trädgården

Klipp bort vissna blad och stänglar, använd en bra sekatör, dra aldrig – då kan rötterna följa med upp. Dela ev. sommar- och höstblommande sorter. Placera ut
buskstöd/pionstöd redan nu. Genom att sätta ut stöd tidigt smälter de bättre in i grönskan och det hela ser mer naturligt ut. Perenner som kan behöva stöd är till
exempel pioner och riddarsporrar. Läs mer under Att lyckas med Perenner

Äntligen dags att plantera!

Buskar, träd, häckväxter, fruktträd, bärbuskar, rosor, barrväxter och perenner.De flesta växter är än så länge utan blommor och blad men det dröjer inte länge innan de gläder oss med ljuvlig blomning, härlig grönska och underbar doft. Rätt växt på rätt plats är viktigt, läs växtinformation eller fråga din trädgårdsmästare.
Man kan också skapa bra förutsättningar genom att förbättra jorden efter växtslag, göra upphöjda planteringsytor, ev. placera ut stora vackra stenar och plantera vindskydd. Det finns vackra växter för varje trädgård!

Egen odling: spara tid – förgro

Det går fortfarande att så /förkultivera grönsaker och sommarblommor innan det blir dags att plantera ut dem.

"Avhärda"– vänj växter att stå utomhus

De grönsaksplantor och sommarblommor du själv redan sått eller köpt som färdiga plantor bör börja vänja sig vid att stå ute.
Genom att ställa ut dem någon timme första dagen i skuggan och sedan öka tiden successivt under en veckas tid mer i solen så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vind och regn. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna helt tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni. Ha ändå alltid fiberduk i beredskap den första tiden ifall det varnas för frost.

Potatis

Potatis

Det är hög tid att förgro potatisen för att få skörd tidigt! Lägg potatisen till förgroning på en ljus plats med 5-15 grader varmt. För att få så tidig skörd som möjligt kan du plantera dem i hinkar och placera dem på varm och solig plats ute eller i växthuset/uterummet.
I södra sverige kan man redan sätta ut potatisen. Tänk på att plantera lagom djupt och hålla avstånd mellan både sättpotatisarna och raderna! Planteringsdjup 7-10 cm, sättavstånd: ca 30 cm, radavstånd: 60-70 cm. Potatis är känslig för jordbundna sjukdomar och bör därför odlas på ny plats varje år, så kallat växelbruk.
För potatis rekommenderas ett 4-årigt växelbruk. Är det risk för frost – täck med fiberduk om potatisen har ”visat sig”.
Prova något nytt!
Varje år kommer nya bra sorter – friskare, godare och som ger större skörd än de gamla. Läs mer under Att lyckas med Potatis

Rabarber

Skörda en av vårens mest efterlängtade primörer. Gödsla sedan enligt dosering så kan den fortsätta producera stjälkar ända fram till midsommar. Därefter bör
plantan få vila för att få kraft att utvecklas vidare.

Rabarber

Skörda en av vårens mest efterlängtade primörer. Gödsla sedan enligt dosering så kan den fortsätta producera stjälkar ända fram till midsommar. Därefter bör
plantan få vila för att få kraft att utvecklas vidare.

Sättlök

Planteras ut så tidigt som möjligt, när tjälen är borta och jorden torka upp. Jorden ska vara lucker, mullrik och näringsrik. Täck gärna med fiberduk under de första veckorna.

Plantera lökar & knölar

Dahlior, gladiolus, montbretia och doftlilja som inte är förodlade kan planteras ut direkt på plats när jorden blivit varmare. Det tar några veckor innan skotten tittar upp ur jorden, och då bör frostnätterna vara förbi. I norra delarna av landet är det i regel bättre att driva dahliaknölarna i krukor och plantera ut dem i juni, när du kan vara relativt säker på frostfritt väder. Lägg på fiberduk om det varnas för frost.
Tv: Montbretia,

Gräsmattan

Gödsla
Bästa sättet att få en gräsmatta utan mossa och ogräs är att gödsla den 2-3 ggr under säsong! Använd gräsmattegödsel som innehåller den näringskombination
just gräset vill ha. Börja gödsla direkt gräset börjar växa.
Mossa i gräsmattan
De flesta jordar i Sverige behöver kalkas varje eller vartannat år för att behålla ett bra pH-värde. Ett pH-värde kring 6-7 (neutralt) ger gräsplantorna övertag över både mossa och ogräs.
Har man ändå mossa i gräsmattan använder man medel mot mossa som antingen vattnas eller strös ut över drabbade områden.
Reparera
Om gräsmattan har kala fläckar väntar man tills jorden torkat upp med att ”reparera”. Använd blandingen "Reparera" som gror snabbt. Luckra jorden, se till så att den är ogräsfri, jordförbättra vid behov. Fördela jämnt över ytan och mylla ner försiktigt med exempelvis en kratta. Packa sedan lätt med baksidan av krattan.
Obs! Håll jorden jämnt och lätt fuktig tills fröna har grott ordentligt.
Ny gräsmatta
Att tänka på:
- En gräsmatta som ska tåla lek och spel, vara underlag till utemöbler samt hålla ogräs och mossa borta kräver ett bra förarbete och regelbunden skötsel.
- En bra gräsmatta har ett djupt rotsystem och ett djupt rotsystem kräver bra jord.
- Gräsmattan ska vara jämn, det är viktigt att göra planeringen både innan man lägger på matjordslager och efter. Matjordslagret ska vara lika tjockt överallt.

Härliga ettåringar

Klättrande ettåringar

Det är självklart att fylla balkongen och uteplatsen med ljuvliga blomrika ettåringar när frostnätterna är över.
Det finns 100-tals läckra sorter att välja bland; enfärgade, två-eller flerfärgade, flera sorter sorter i samma kruka, upprättväxande, hängande och klängande.
Plantera alltid om dem i större krukor, lådor eller amplar. Alla ettåriga växter vill ha rikligt med näring och vatten.

Klättrande sommarblommor
...får det att blomma på höjden. Slingerkrasse och luktärt kan du sås direkt i krukan nu.
Svartöga och ’Blomman för dagen’ ska helst förodlas i mars/april men kan köpas som färdig planta.
Passiflora köper man som färdig planta.
Det finns många fina spaljéer, både att fästa mot väggen och fristående som är prydnader i sig!

Entré och uteplats

Gör rent alla krukor och balkonglådor. Fyll med ny näringsrik jord, BoGrönt Blomjord eller U-jord. Den gamla jorden kan du använda i trädgården. Fyll krukorna med vårens tidigaste; Penséer, Bellis, Förgätmigej, Gyllenlack, olika narcisser och läckra gräs! De tål lätt frost men det kan ändå vara bra att lägga över fiberduk på nätterna tills nattfrosten försvinner. Plantera också små träd i krukorna för att få volym och blomning i olika nivåer; olika sorters sälg (Salix) Dvärgsyren, Dvärgkörsbär mm.

Hydrangea Forever&Ever
Altanväxter

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

CHECKLISTA

Om du har tid & lust

 • Skörda nässlor till nässelsoppan.
 • Dela höstblommande perenner.
 • Knipsa av fröställningar från lökväxter och låt blasten vissna ner.
 • Klipp ner överblommade ettåringar för ytterligare flor.
 • Klipp ner starkväxande häckar då blir de tätare.
 • Gödsla gräsmattan med kväve som pelleterat hönsgödsel.
 • Kupa potatisen i takt med att blasten växter.
 • Lägg halm under jordgubbarna så undviker du att de möglar.
 • Rensa bort ogräs innan de går i frö.
 • Rosor, blocka bort angripna blad och låt de fina vara kvar.
 • Lägg ut kogödsel kring träd, buskar och i rabatter.
 • Skydda tidiga växter från kalla nätter och stark vårsol med fiberduk eller liknande.
 • Nu är det dags att sluta beskära. Fortsätt med beskärning under JAS-perioden (juli, aug, sept.).
 • Använd beskärningsris som stöd till andra växter som tex riddarsporre, pioner eller luktärter.
 • Kom ihåg inomhusväxterna. De behöver vatten och näring. Krukväxterna i söderfönstret kan behöva skuggas mitt på dagen när solen gassar som mest.