Att lyckas med att sätta Potatis

Att sätta potatis är enkelt!
Du kan odla potatis i kökslandet, i hinkar eller i djupa lådor som t.ex pallkrage. Det är bra att förgro dina sättpotatisar, särskilt om du vill ha tidig skörd. Längre ner på sidan kan du läsa om hur du förgror din potatis, hur du odlar i hink eller pallkrage samt hur du förvarar din potatis efter skörd.
Sätt aldrig potatis som du köpt i livsmedelsaffären eller som du fått av vänner och bekanta, du kan föra in smittor som ger dig problem i åratal framöver. Köp alltid certifierad och kontrollerad sättpotatis i en trädgårdsbutik. Det är bästa garantin för frisk potatis.
Det finns många sorters potatis vi har tagit med några sorter så att du lättare ska kunna välja vilken som passar just dig.
När jorden börjar bli varm ca 8 grader, gör man hål för att sätta potatisen, se tabellen nedan. Tänk på att groddarna ska vara uppåt. Är knölarna förodlade i plastkrukor, tag försiktigt ut dem ur krukorna, var rädd om rotklumpen. Papperskrukorna får vara kvar, viktigt dock att pappkanten ovan rotklumpen klipps bort/rivs av.
Välj ut en ny plats i trädgårdstäppan på hösten/våren för att sätta potatisen och jordförbättra trädgårdslandet med barkmull, kompost och sand - speciellt viktigt om man har lerig jord. Grundgödsla sedan jorden med kogödsel eller grönsaksgödsel. Bearbeta jorden väl till 15-20 cm djup.

När du väl har satt ner sättpotatisen i jorden gäller att vattna ofta, speciellt viktigt vid torka. God vattentillgång ger fler och större potatisar samt minskar risken för skorv. Luckra jorden efter hand och rensa bort allt ogräs. Kupa upp jorden kring potatisplantan när den är 10 - 15 cm hög. Täck knölarna inte bladen. Knölar som utsätts för ljus blir gröna och oätliga.
Val av sättpotatis
Det finns mängder med olika sorters potatis. Här nedan kan du läsa om vilka som är tidiga, sena och vilka egenskaper de har. Välj potatis efter tycke och smak samt när du önskar skörda.
OBS! Alla sorter bör förgros för tidig skörd. Förvaras ca 1 månad före sättning i rumstemperatur och fullt dagsljus dygnet runt, vilket ger korta, gröna groddar.
Mycket tidiga sorter
|
En av de äldsta färskpotatissorterna. Passar bra till sill och övriga sommarrätter. Har varit populär i nästan hundra år. | Något mjölig, vit | ||||||||||||||
|
Tål frost bättre än andra potatissorter och tillhör en av de tidigaste färskpotatissorterna. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
En utmärkt färskpotatis både som kokpotatis som väl till en kall/ljummen potatissallad. Omtyckt sort som funnits i många år. |
Fast och vit | ||||||||||||||
|
Är en både mycket tidig och omtyckt färskpotatissort. Passar både som kokt och att råstekas. | Fast och vit | ||||||||||||||
|
En av de allra tidigaste och populäraste färskpotatissorterna som ger runda knölar med mild smak. | Fast och vit | ||||||||||||||
|
Tidigast av alla färskpotatissorter och är en verklig primör. Den ger dig absolut första sommarkänslan! | Fast och vit | ||||||||||||||
|
En av Finlands populäraste färskpotatissorter som gärna äts till sommarens grilltillfällen. | Fast, något gul |
Tidiga sorter
|
Fantastiskt god gourmetpotatis. Passar utmärkt som oskalad klyftpotatis. Primörsmak året runt med mild och god smak. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
En blåviolettköttig sort med blåviolett skal. Anses rik på antioxidanter. Kul potatisklyftor och potatismos! | Fast, blåviolett | ||||||||||||||
|
Rödskalig sort som är mycket välsmakande och har bra koktid. Passar både som kokt potatis och till gratäng. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
Ekologiskt odlad potatissort. Ät gärna med skalet på. Hög motståndskraft mot sjukdomar. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
Lättodlad ljusrödskalig gourmetsort. Utmärkt som kokpotatis, klyftpotatis eller i potatissallad. Även kallad ”Kärlekens potatis”. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
En lämplig allroundmatpotatissort till eko-odling. Motståndskraftig. Inte så känslig mot torka. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
Ny tidig blåskalig sort med blåaktig köttfärg, som behåller sin köttfärg efter tillagning. Anses rik på antioxidanter. | Fast, blåviolett | ||||||||||||||
|
Denna högavkastande potatissort med jämna, avlånga knölar passar bra till klyftpotatis, gratäng och i potatissallad. | Fast och gul | ||||||||||||||
|
En god delikatesspotatis. Passar utmärkt som kokt potatis både till vardags och fest. Blev årets potatis 2016! | Fast och gul | ||||||||||||||
|
Gammal omtyckt svensk sort. Både som kokpotatis och råstekt. Blev årets potatis 2018! | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
Populär motståndskraftig allroundpotatissort. Passar som kokpotatis, klyftpotatis och bra som bakpotatis. | Något mjölig, gul | ||||||||||||||
|
Rödskalig omtyckt sort som har en förnämlig smak. Passar utmärkt som både kokpotatis och klyftpotatis. | Fast och vit | ||||||||||||||
|
Kallas även ”Kullens favorit”. Bra sensommarpotatis. Lättodlad och funkar också bra att odla på lerjord. | Fast och vit | ||||||||||||||
|
Populär sort som även går bra att odla i lerigare jord. Passar bra både som kokpotatis och i gratäng. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
En populär matpotatis som oftast ger hög skörd och stor knölsättning. Får väldigt fin skalfärg. God kok- och klyftpotatis. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
Ny spännande sort med rött skal och rödaktig köttfärg, som behålls efter tillagning. Anses rik på antioxidanter. Kul klyftpotatis! |
Fast, rödaktig |
Sena sorter
|
Rödskalig matpotatis. Passar bra till klyftpotatis eller att råsteka. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
God gammal allroundpotatissort med god potatissmak. Passar att tillagas på många olika sätt. | Fast, något gul | ||||||||||||||
|
Lik King Edward men med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Passar bra som kokpotatis, till potatismos och bakpotatis. | Något mjölig, något gul | ||||||||||||||
|
För många en självklar omtyckt allroundmatpotatis att ha hemma. Passar utmärkt som kokpotatis, mos och bakpotatis. | Något mjölig, vit | ||||||||||||||
|
Ett måste till surströmmingen för många. Välsmakande med lätt nötsmak. God att pressa eller mosa. | Fast i norrland, mjölig i övriga Sverige. | ||||||||||||||
|
God delikatesspotatis! En av gourmetkockarnas favorit. Passar utmärkt som kokpotatis till finare middag eller i gratäng. | Fast och gul | ||||||||||||||
|
Ekologiskt odlad rödskalig sort. Små knölar eller klyftor kan ugnsrostas med goda örter och flingsalt. | Fast och ljusgul |
Förgro eller förodla din potatis

Man kan skynda på odlingstiden med ca två veckor genom att förodla knölarna inomhus i jord, då utvecklas både groddar och rötter, vilket ger årets tidigaste potatisskörd.
Förgro sättpotatis i en låg låda som har ett lager med sandblandad jord i botten. Håll jorden fuktig med hjälp av sprejflaska. Den här metoden gör att potatisen gror bättre och inte skrumpnar ihop innan du hinner sätta dem. De får också rötter så att du får en färdig potatisplanta att sätta ut. Förgroningen tar 4-5 veckor.
Det går även att förgro i fönster och då bör du börja cirka fyra veckor innan planerad utplantering. Placera potatisen i ett långt kärl med jord i botten för att utveckla knubbiga groddar. När jorden utomhus rett sig och är minst åtta grader planterar du ut knölarna precis som vanligt.

Odla i pallkrage/odlingsbänk
1) Välj ut en solig plats i trädgården.
2) Lägg ut markduk för att hindra gräs och ogräs.
3) Ställ två pallkragar/odlingsbänkar på varandra och fyll på med plantjord och grundgödsla med pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel.
4) Sätt potatisen, förgrodd/förodlad, ca 5 cm djupt och täck med jord.
5) För snabb uppkomst och tidig skörd, täck pallkragen med odlingsväv.
6) Vattna och kupa upp jord runt plantorna allteftersom blasten växer.
7) Tag bort väven när frostrisken är över.

Odla i hink på balkong/uteplats
1) Förgro eller förodla potatisen.
2) Odla i dränerade stora krukor eller hinkar.
3) Fyll i 10 cm jord, sätt en eller flera potatisar och fyll sedan så potatisen täcks med ca 5 cm jord. Vid frostrisk ta in odlingskärlet.
4) Fyll på med mer jord när plantan kommer upp. Upprepa tills kärlet är fullt.
5) Varm placering ger tidig skörd, dock högst 25°C.

Skörda din potatis
Innan du tar upp din potatis, skrapa bort lite jord så du ser om potatisen har uppnått den storlek du önskar.
Om du vill lagra din potatis för senare konsumtion, klipp av blasten och låt potatisen ligga kvar i jorden 2-3 veckor. Då bildar potatisen tjockare skal och klarar lagringen bättre.

Förvaringsrekommendationer
Lagringslokal/rum: Svalt, frostfritt, luftigt och mörkt. Om möjligt 5-15°C.
Lagringsmaterial: Säckvävssäckar, trälårar eller papperspåsar då de är luftiga.
Viktigt - tänk på:
• Potatisen blir grön och oätligt om den utsätts för ljus.
• Förvara inte potatisen i täta plastpåsar.
