Oktober

Inomhus:
Njut av höstens härliga krukväxter; Cyklamen, Höstglöd och Krysantemum är klassiker som finns i en mängd härliga färger på både blommor och blad.

Förbered inför advent och julen
Vill man njuta av "egenodlade" amaryllis och hyacinter är det dags att plantera och börja driva dem.
Dags också att samla kottar, nypon, mossa och vackra grenar till julens arrangemang.
Mossan ska förvaras utomhus så länge som möjligt, det övriga får gärna torka.

Trädgården:
Lökdags!
Så länge man får ner spaden i jorden - plantera vårens härliga lökväxter – narcisser, tulpaner, crokus, pärlhyacinter, liljor mm. Ju tidigare lökarna kommer i jorden ju bättre!

Sommarens krukor och lådor:
Plantera nytt och fräscht! Höstfägring erbjuder ett brett sortiment som tål lätt frost; ljung, olika gräs, krysantemum, astrar, silvergirland...
Många urnor är känsliga för frost och bör därför tömmas inför vintern. Placera dem upp och ner så minskar risken ytterligare för att de ska spricka och få frostskador. De förvaras i ett förråd eller motsvarande eller intill husväggen där det är så torrt som möjligt.

Plantera mera!
Buskar, träd, häckväxter, fruktträd, bärbuskar, rosor, barrväxter och perenner.
Alla sorter är som finast nu och man ser precis hur både blommor och blad ser ut.
Rätt växt på rätt plats är viktigt, läs växtinformation eller fråga din trädgårdsmästare.
Man kan också skapa bra förutsättningar genom att förbättra jorden efter växtslag, göra upphöjda planteringsytor, ev. placera ut stora vackra stenar och plantera vindskydd.
Det finns vackra växter för varje trädgård!

Den första frosten...
Se upp för den första frosten och var beredd att täcka känsliga växter med fiberduk eller tidningar.
Se till att plocka in alla frostkänsliga växter i kruka som du vill spara till nästa år. Olivträd, citrus, nerium och rosmarin, men också pelargoner. Helst vill de här växterna övervintra svalt, men absolut frostfritt, och ljust. Placeras de i en källare eller ett garage behöver de i regel tillskottsbelysning för att överleva. Ju varmare övervintringsplats - desto mer ljus och vatten behöver växterna under vintervilan.

Kupa rosorna
Förädlingsstället på rosen är känsligt för kyla.
Genom att kupa upp jord ca 20 cm över rosbusken skyddas förädlingsstället.
Använd den befintliga jorden eller täckbark. Aldrig torvmull, den håller fukten länge och rosen kan ruttna.
Rosblad med svampsjukdomar ska inte läggas i komposten, lägg dem i soporna.

Läs mer i vår folder "att lyckas med rosor" genom att klicka på bilden nedan.

rosor

Klipp ner perennerna till våren
Många perenner har ju vackra fröställningar och dessutom bör inte vattnet tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Detta gäller särskilt olika sorter av prydnadsgräs och perenner med ihåliga stjälkar. Ev sjuka blad ska dock klippas bort, brännas eller läggas i soporna.

 Läs mer i vår folder "att lyckas med perenner" genom att klicka på bilden nedan.

perenner

Vatten är nödvändigt för god tillväxt
Att vattna är viktigt, även vid höstplantering.
Efter plantering vattnas varje växt med en rejäl rotblöta, ca 20-30 lit per planta.
Vid torka behöver framförallt allt nyplanterat också ca 20-30 lit per planta.

Rensa kontinuerligt
Det går lätt efter regn, marken är fuktig och rötterna följer med upp, det är ju extra viktigt om det växer maskrosor och tistlar i rabatten. Ju tidigare man får bukt på ogräset, desto bättre. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig snabbt. Har du en riktig problemrabatt kanske den behöver planeras om? Plantera tätt och gärna med marktäckande växter.

Beskärning
Enligt nyaste rön - beskär träd, buskar och häckar enligt JAS (juli-aug-sept) –metoden.
Fördelar med JAS är att det inte så lätt bildas vattenskott och att såren efter beskärningen läker snabbare och bättre.
Gör man detta kontinuerligt, gärna varje år, har man alltid välformade, lagom stora och sunda växter.

Man tar bort skadade eller döda grenar, fula, gamla grenar, grenar som sitter för lågt eller är i vägen, sådana som växer rakt upp eller inåt kronan eller som korsar varandra.
Glesa ut gamla, risiga buskar genom att ta bort de äldsta grenarna ända nere vid markytan.
Syrenerna ska beskäras så snart de blommat över. Då hinner de bilda nya blomanlag till nästa år.
När det gäller stenfrukt; körsbär, plommon, persikor och aprikoser samt kastanj och hästkastanj, är perioden efter skörden den enda möjliga. Träd som blöder kraftigt om man beskär dem på våren ex björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt beskärs nu.
Vinstockar beskär man i december eller enligt JAS metoden. Undantag till JAS-beskärning:
Unga träd beskär man gärna på vårvintern så att den nya tillväxten hinner bli förvedad.
Använd alltid bra verktyg! En slö sekatör eller grensåg gör mer skada än nytta.

Fruktträd
Om frukten fått skorv, var extra noga att ta bort både fallfrukten, "mumiefrukten" som sitter kvar på trädet och alla nedfallna blad. Annars kan svampsporerna som orsakar sjukdomar övervintra i bladen och frukterna.
Lägg dem i soporna eller bränn dem för att förhindra att sporerna sprider sig kommande vår.
Plocka försiktigt oskadade vinteräpplen som ska lagras. Vira in dem ett och ett i tidningspapper och lägg dem därefter i en trädlåda, eller stor kylväska (som kan stå på balkong eller terrass ett tag ännu). Äpplen trivs bäst när det är frostfritt men svalt, runt 5 plusgrader, mörkt och lite fuktigt. Titta till frukten då och då och plocka bort kantstötta eller dåliga frukter.
De brukar uppskattas av fåglarna. Överskott på äpplen kan bli god äppelmust på något musteri.
Av fallfrukt kan man göra pajer, äppelkakor, sylt eller gelé.
Torka gärna också äppelringar i ugnen, som du kan knapra på som godis.

Jordgubbslandet
Jordgubbsblasten bör klippas på hösten. Detta för att eventuella svampsjukdomar inte ska övervintra i blasten.

Kökslandet
Det finns sättvitlök i flera olika sorter att köpa i handeln nu och den behöver komma i jorden på hösten.
Dela den hela vitlöken i klyftor, tryck in varje klyfta cirka 5 centimeter djupt i lätt sandig, väldränerad mulljord med cirka 10 centimeter mellan klyftorna. På våren kommer de upp och kan skördas från slutet av juli, då har de vanligen bildat en hel vitlök.

Skörda eventuellt kvarstående grönsaker. Purjolök, grönkål och persilja kan stå kvar i kökslandet då de tål en del frost.
Skörda efter hand och dra helst upp purjolökarna innan tjälen kommer, annars får du skära loss dem med en kniv.
Tomma grönsaksbäddar kan täckas med torra löv eller halvförmultnad kompost, då tar maskarna hand om det så fort värmen återvänder.
Till sist bör du gräva ytor med bar jord, så att eventuella sniglar och ägg som göms nere i jorden kommer upp till ytan och fryser ihjäl under vintern.

Gräsmattan
Klipp gräsmattan en sista gång
Klipp den inte för kort. Lagom höjd är ca 5 cm. Det är det inte bra att ha massor av löv på gräsmattan eftersom de kan orsaka vinterskador till våren, men ett tunt lager kan maskarna ta hand om. Kör gärna över löven med gräsklipparen så att de sönderdelas. Resten av löven läggs i komposten eller under buskar, klätterväxter och i rabatter som skydd mot tjälen.
Ogräs i gräsmattan
Maskrosor och tistlar bekämpas bäst med handkraft, genom att använda maskrosupptagaren Speedy Weedy eller ett när jorden är fuktig och lucker. Då får du säkrast upp hela roten.

Läs mer i vår folder "att lyckas med gräsmattan" genom att klicka på bilden nedan.

grasmattan

Växthus, drivbänk och uterum
Töm växthuset på gamla växtrester och städa ordentligt i vinklar och vrår. En diskborste underlättar att komma åt vid profilerna där ohyra och sjukdomsalstrande svampar annars kan övervintra.
Automatiska luftöppnare med olja som verksam beståndsdel ska tas in innan det blir för kallt. Kontrollera att slangar, pumpar och bevattningsdetaljer är tömda på vatten. Kolla även takrännorna så att inte skräp och löv täpper till dem.


Komposten

Börja en ny komposthög med trädgårdsavfall och löv. Snabba upp förmultningen genom att blanda i hönsgödsel.

Försvåra för sniglarna
Den spanska skogssnigeln övervintrar genom att borra sig ner i jorden eller gömma sig under brädor, jordpåsar och krukor.
Genom att städa bort lämpliga övervintringsmöjligheter minskar du antalet sniglar till nästa år.
Ta bort högar av gammal bråte och töm jorden ur alla krukor.

Dammen
Nästa års säsong grundläggs faktisk mycket av hur du sköter höststädningen av dammen inför vintern, så den får en bra start till våren.
Gör du höststädningen ordentligt sparar du också mycket arbete och pengar till våren.

Löv, och annat skräp, som faller ner i dammen, växter som vissnar när kylan kommer, och ljuset minskar. Allt detta sjunker långsamt till bottnen och bygger upp en näringsdepå av organiskt material. Även på vintern förbrukar nedbrytningsprocessen syre. Om det då finns mycket löv, vissna växter och annan organisk biomassa som ligger kvar, blir risken för syrebrist och uppkomst av sumpgaser betydligt större. När sen våren kommer med snabbt stigande temperaturer och ökad solstrålning, finns det ett näringsrikt vatten som ger en kraftig algtillväxt. Dammens växter har inte kommit igång och kan därför inte ta upp den överflödiga näringen.
För att undvika en näringschock och grumligt vatten på våren är det bra om du på hösten avlägsnar så mycket organiskt material från dammen som möjligt. Du hindrar enkelt löv att falla ner i dammen genom att spänna Pondteams lövnät över dammen. De medföljande hakarna hjälper dig att enkelt sätta fast nätet. Rensa nätet regelbundet från löv. När de sista bladen har fallit tar du bort nätet och gallrar bort vissna växter. Har du högre gräsliknande växter bör de inte klippas förrän till våren då de hjälper till med syretillförseln i dammen även på vintern.
OBS! dammen skall aldrig tömmas helt och rengöras inför vintern. Du slår då ut det biologiska systemet och får i praktiken en ny damm som inte klarar av att bryta ner avfallsämnen. Även på vintern fortgår nedbrytningen men i långsammare takt. Syre är livsviktigt för alla levande organismer och syrebrist på vintern kan orsaka en katastrof för allt levande i dammen. Den största syreupptagningen sker av vatten som är i rörelse och har kontakt med luft. En syrepump är det bästa hjälpmedlet för en säker syretillförsel även under vintern.

Näckrosor

Näckrosor som är väletablerade och står djupare än ca 50 cm mår i de flesta fall bäst av att stå kvar i dammen. En större kruka ger bättre härdighet eftersom näckrosor tål att det fryser men inte att rotklumpen blir genomfrusen.
Vill du ändå ta upp näckrosen mår den bäst av att övervintra frostfritt men kallt i en spann vatten. Den kan också övervintras torrt genom att du ställer den kallt men frostfritt. Lägg en jutesäck eller dylikt över den. Ungefär som man förvarar potatis. Du kan också övervintra den frostfritt genom att gräva ner den i komposten över vintern.

Sumpväxter
Vanliga vattenväxter kan i de flesta fall stå kvar i dammen. Växter som står i större krukor klarar sig bättre eftersom de får en jämnare temperatur och har bättre rotsystem.

Fisk
Skall fisken gå kvar i dammen över vintern är det mycket viktigt att ha cirkulation i vattnet. Fisken utsöndrar ammonium och koldioxid när den andas, och avföringen måste brytas ner på vintern. Även om nedbrytningen går långsamt, avges hela tiden sumpgaser som måste luftas bort. Det bästa sättet är att använda en luftpump. Luften som pumpas ner syresätter vattnet och luftar ur sumpgaserna. Även om dammen fryser så hittar luften en väg ut eftersom isen aldrig är helt tät. Luftstenarna läggs i sidan på dammen på ca 40-80 cm djup men aldrig i själva djuphålan. Vattnet där är lite varmare och skall inte cirkulera. Istället för luftpump kan du använda en cirkulationspump. Koppla pumpen så utflödet ligger i vattenytan. Fisken slutas matas när den tappar intresset för maten. Det brukar ske när temperaturen fallit till ca 6-8 grader. Du märker att fisken inte äter och då slutar du att mata.
Det kan ofta vara ett svårt beslut om man skall ta in fisken eller låta dem stanna ute. Vintern är alltid en påfrestning för fisken men ofta klarar de utmärkt att gå kvar i dammen även under vintern. Det kan vara svårt att ordna utrymme för fisken inomhus under vintern och då är enda alternativet att låta dem gå kvar ute. Följer du våra råd så har du gjort vad du kan för att fisken skall klara vintern.
Fisk behöver en viloperiod, och går de kvar i dammen över vintern blir de både starkare och får mer färg under säsongen. Fisken är växelvarm vilket innebär att när det blir kallare i vattnet minskar de också aktiviteten, De går inte i dvala men rör sig mindre när det är kallt. För däggdjur går mycket av den förbrukade energin åt att hålla temperaturen stabil under kyla och de behöver därför mat. Eftersom fisken inte behöver energi för att hålla en stabil temperatur förbrukar de också väldigt lite energi. De äter inte, och släpper då ut mindre avfallsämnen som nedbrytningen skall ta hand om.
Mer information finns på Pondteam.se.

Redskap
Ska göras rent och oljas in.

Belysning i trädgården
Energisnåla LED-lampor finns i många olika utföranden. Både "uplights" att belysa träd och buskar och belysning från fasader vid entreer och uppfarter.

Värna om våra småfåglar
Sätt upp fågelholkarna nu så de är redo för inflyttning till våren. Dessutom är de ett värmande skydd under kalla vinternätter.
Vintern är en tuff period för våra stannfåglar. Vad fåglarna behöver är energi - och det i så energität form som möjligt. Fyll fågelbordet med frön, nötter och fett - exempel talgbollar. Komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård.

Välkommen till BoGrönt – Sveriges Trädgårdsmästare!

 

Kontakt

Vi hänvisar alltid våra kunder till de lokala trädgårdshandlarna. 

Var god välj BoGrönt-butik här

Bogrönts servicekontor

Bogrönt, Kungsgatan 35 A, 451 30 Uddevalla, e-post: info@bogront.se f logo
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbyrå: Mivik Solutions