En härlig start på det nya året!

januari2

Inred med gröna växter, det är inte bara snyggt och trendigt, med rätt sorts växter kan du även öka luftfuktigheten inomhus markant. Extra bra på vintern, när luften kan bli väldigt torr. Visste du att cirka 90 procent av det vatten du ger dina växter avdunstar och höjer luftfuktigheten? Det bästa är alltså att välja extra törstiga växter – då blir effekten som störst. Och ställ gärna en krukväxt vid datorn för då motverkas den statiska elektriciteten.
Men glöm inte att duscha växterna ofta – det är friska och välmående växter som hålls fria från damm som ger den bästa inomhusmiljön. 
Läs mer om gröna växter här >>

Visst är det härligt, nu börjar vi gå mot ljusare tider och det börjar klia i trädgårdsfingrarna. Varför inte börja fundera på om du ska odla på fönsterbrädan i år och odla dina alldeles egna grönsaker. För vad är väl inte mer fantastikst än att njuta av sina alldeles egna kryddväxter.
Börja kika i frökataloger och låt trädgårdsinnet få fart. Satsa på kryddor och sallat som är enkla att driva upp från frö – och som du använder regelbundet i din matlagning! Basilika, koriander och plocksallat går bra att odla inomhus året om. Även ruccola – är underbart att kunna plocka färsk från fönsterbrädan.


februarilokvaxter3

 
Yrvakna droppar är snart här och letar sig fram men för alla som inte vill vänta på att de första snödropparna ska dyka upp intill husknuten kan nu börja njuta av fördrivna lökväxter i kruka inomhus.
Tänk på att vårlökar i kruka har begränsad hållbarhet inomhus och bör därför få maximal uppmärksamhet under den tid som de blommar.
Placera dem centralt, gärna mitt på bordet, vid skrivbordet eller en annan plats där de får allas blickar på sig.

februariiris2

Starta våren inomhus
Redan i januari dyker de första krukorna med vårens lökväxter upp hos oss.
Säsongen inleds med de arter som även i naturen blommar tidigt: snödroppar, krokus, våriris och pärlhyacinter.
Därefter breddas utbudet med allehanda olika narcisser: Tête-à-tête, påsk- och pingstliljor.
För att inte glömma den kanske vackraste av dem alla, kungsängsliljan. Hyacint och tulpaner hittar vi också

 

Några tips på arrangemang med lökväxter:
Flera lökar tillsammans av samma sort är effektfullt. Placera dem till exempel på en utdragen stol, oväntat och vackert. Gula narcisser på en klarblå stol är en härlig färgklick. Köp en kruka och dela lökarna. Placera dem sedan en och en i små lökglas, gudomligt vackert! Flera olika lökar tillsammans är spännande och ger mer att titta på. Blanda även med andra växter i säsong, som t.ex. sälg med  idekissar eller körsbärskornell med fina gula blommor.


frittelaria

februarikungsanglilja

februarilokvaxter2

Robusta hederliga terrakottakrukor, klassiska zinkhinkar, glaskrukor eller gammalt vackert porslin - det är bara att välja vad du tycker om och som finns hemma hos dig. Lökväxter är vackra i allt. Väljer du en glaskruka kan plastkrukan plockas bort så de vackra rötterna blir synliga.
Lökväxternas lökar är vackra att titta på så någon dekoration behövs egentligen inte.
Vill du mjuka upp intrycket kan du täcka jorden runt lökarna med mossa.
Mossan i gräsmattan fungerar fint (om du får upp den under snön).
Bor du söderut i Sverige kan du beroende av vintertemperaturen ganska snart plantera ut de lökblommor som du köpt i kruka.
Plantera dem där du inifrån kan njuta av dem. Krukorna vid entrén behöver också ofta en ansiktslyftning så här års.
Även om lökväxter trivs i svala temperaturer ska man se upp för minusgrader. Varnas det för frost och snö ska lökväxterna därför flyttas in igen alternativt täckas med granris om det inte rör sig om så många minusgrader.
En bra idé är därför att ställa lökarna i en lätt kruka som enkelt kan lyftas ut och in, om vintergudarna slår till!

 

februarilokvaxter


Skötselråd:
Två tumregler när det gäller generell skötsel av lökblommor är sparsamt med vatten och svala temperaturer för längsta möjliga hållbarhet!
När lökarna blommat över...
Ett stort plus med de färdigdrivna lökarna är att de i de allra flesta fall är samma sorter som de vi har i trädgården.
Spara därför lökarna när de blommat över på en sval och frostfri plats. Behåll så mycket som möjligt av jorden runt lökarna och vattna några gånger så lökarna förblir saftspända. När jorden har blivit så varm att den går att gräva i planteras lökarna ut i trädgården.
På så vis kan du njuta av dem år efter år!
Vårstjärna, blåstjärna och kungsängslilja är lökväxter som när förutsättningarna är de rätta också kan förvildas.
Om de placeras ut i en ljusare del av trädgården och i fuktighetshållande jord kan de med tiden sprida sig och bilda härliga lökmattor.

 
 februarivarnaomvarafaglar
 
 Var rädd om fåglarna de håller inte bara borta ohyra de bjuder dessutom på skönsång i trädgården. Majs, solrosfrön, talg och kokos ger de små liven energi att klara kylan. Läs mer om fåglar här>>
   

 

Kontakt

Vi hänvisar alltid våra kunder till de lokala trädgårdshandlarna. 

Var god välj BoGrönt-butik här

Bogrönts servicekontor

Bogrönt, Kungsgatan 35 A, 451 30 Uddevalla, e-post: info@bogront.se f logo
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbyrå: Mivik Solutions