februarivarnaomvarafaglar

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar här hemma. Tillvaron blir lite enklare för dem, om vi bidrar med lite mat. De behöver fett för att klara kylan. Att mata fåglar ger också en chans att titta lite närmare på fåglar som annars kanske mest skymtar på avstånd.

Fåglarnas favoriträtter
Fåglar har olika favoriträtter. Att titta på näbben är ett sätt att lista ut vilken sorts mat som en fågel föredrar. Smala näbbar kan pillra fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter emellertid lite av varje. Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt om det är riktigt kallt. Därför föredrar också många fröätande fåglar riktigt feta frön som solros- och hampfrö. Köper man dessutom ekologiskt gynnas fåglarna även där maten odlas.

Fåglar har fler matställen

För att hjälpa dem att hålla värmen under natten och kalla dagar fungerar lite extra mat från oss människor bra. Man behöver inte heller vara rädd för att avbryta matningen. Fåglar är rörliga och har fler matställen som de uppsöker om maten tar slut på ett ställe. Fågelborden brukar vara extra välbesökta på eftermiddagen, precis när det börjar skymma. Då äter fåglarna för att klara nattens kyla. På morgonen måste de ladda om med nya fettreserver. Då kommer de ofta till fågelbordet redan i gryningen.

Köp feta frön

Många billiga fröblandningar innehåller ganska mycket havre, trots att det nästan bara verkar vara gulsparven som tycker om havre. Satsa gärna några extra kronor för att få lite mer solrosfrö istället. När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter. Det är också viktig att hänga upp maten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. Då sprids lätt sjukdomar och parasiter.

Gör en artlista

Många fåglar kommer aldrig till fågelbordet, men det kan vara roligt att göra en liten lista och se hur många fåglar som dyker upp. Om man kan sitta bakom en fönsterruta och se fåglarna på nära håll, kan man också upptäcka att de har individuella drag. Talgoxhannarna har kraftigare svart rand på magen än honorna. Blåmesarnas blå hätta kan variera i färgstyrka.

Fågelmatare skall vara utformade så inte fåglarna kan gå omkring i maten. Äter de bland spillningen kan allvarliga sjukdomar spridas. Alla fågelmatare ska rengöras kontinuerligt. Använd speciella borstar till fågelmatarna. På Våra rekommenderade matare kan de bara sitta och äta.  Ha gärna fler utfodringsplatser, då slipper fåglarna slåss om maten. Ge aldrig gammal mat, den kan sprida sjukdomar.

 februarivarnaomvarafaglar2

Olika typer av fågelmat vid olika årstider

Precis som olika sorters mat passar för olika arter, passar olika typer av mat vid olika årstider. Fågelfröblandningar är lätt att köpa i olika affärer men du kan mycket väl komplettera med viss mat som blivit över från hushållet, men den måste i så fall vara färsk. Tänk då på att fågelmat inte får innehålla för mycket salt, mögligt bröd eller bröd med saffran.

Skillnad på frö och frö

Det är stor skillnad på olika fabrikat av fågelfröer. Det som kan verka billigt i butikshyllan är ofta dyrt med tanke på innehållet. Många gånger blandar leverantörerna i bönor, torkat ris, linser och delade ärtor i fröblandningarna för att dryga ut dem. Undvik dessa blandningar eftersom bara de större fågelarterna kan äta denna föda torr.

Undvik utdrygade blandningar

Även en stor andel havre kan vara av nackdel då det är nästan bara gulsparv som har detta som främsta önskemål. Dessutom skräpar de halvätna havreskalen ner din gräsmatta betydligt mer än många andra frösorter. De bättre blandningarna innehåller mycket fettrika fröblandningar som solrosfrön och hampafrön eller bitar av majs eller jordnötsgranulat.

Du får bättre valuta för pengarna om du väljer rent solrosfrö i stället för en dålig blandning. Allra bäst är dock en välkomponerad blandning med mycket solros och lite havre.

Erbjud vatten i samband med torrt foder när det inte är frost.

Ju torrare foder man ger fåglarna desto viktigare blir det att ge fåglarna tillgång till rent friskt vatten varje dag. En intressant notering är att har du vatten till fåglarna i din trädgård ökar antalet fåglar med 50%.

Utfodringen

Tänk på att fåglar kan skräpa ner en hel del. Blir det för mycket fågelmat som trillar ner på marken så kan det dra till sig råttor eller med tiden mögla och bli oätbart. Försök också att se till så fåglarna inte hoppar omkring och lämnar avföring på utfodringsplatsen. Detta kan leda till att smittsamma sjukdomar lätt sprids.

Sommarmenyn det viktiga proteinet

Det är på sommaren det är viktigt att fåglarna får proteinrik mat, speciellt under perioden då de ruggar, dvs. då de byter fjäderdräkt. Svarta solrosfrön, havrekross, blötlagda russin och vinbär, mild ost, mjölmask, är bra blandningar för insektätande fåglar.

Bra sädblandningar utan inblandning av jordnötter går alltid bra att ge under denna period. Undvik att ge jordnötter, fett och bröd vid denna årstid eftersom denna typ av föda kan skada fågelungarna.

Flyttfågelns meny på vintern

Hampafrö passar bra till Grönfink, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita, domherre.

Havre, brödbitar, kokt osaltat ris: Gråsparv, gulsparv

Talg, ister, späck, kokosfett och osaltat smör: Mycket bra mat för insektsätande fåglar som mesar, kungsfågel, trädkrypare, rödhake och hackspettar

Vildfågelfrö, linfrö: Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Äpple, päron, banan, aronia, rönnbär och oxelbär: Omtyckt mat bland koltrast, stare, svarthätta, rödhake och sidensvans

Små frön, t ex. hirs, vildfågelfrö och linfrö lockar till sig småfåglar som sparvar och finkar, steglits och järnsparv.

Vete och korn: Ingår ofta i många vanliga blandningar men de passar egentligen bara för ringduvor, skogsduvor och fasaner vilka skrämmer iväg småfåglarna så denna typ av mat bör man undvika.

Havregryn, gärna indränkta i matolja: : Mycket bra mat för insektsätande fåglar som mesar, kungsfågel, trädkrypare, rödhake och hackspettar

Havrekross: är utmärkt för många fåglar.

Solrosfrö generellt: Grönfink, talgoxe, nötväcka, domherre, stenknäck. Rödhaken tar gärna resterna på marken. För att hjälpa ex Rödhaken som är insektätare, kan man krossa solrosfröna, rödhakens näbb klarar inte knäcka skalet.

Svarta solrosfrön: Utmärkt åretrunt mat och är på många håll till och med populärare än jordnötter. Oljeinnhållet är högre i svarta än i randiga solrosfrön därför är de mycket bättre för fåglarna.

Bokollon: Bofink, bergfink och nötväcka.

Jordnötter i nätkasse: Fettrik och populär föda för grönfinkar, mesar, sparvar, nötväckor, gröngölingar och siskor. Undvik saltade eller rostade jordnötter. Köp fröna i en djur eller foderaffär så vet du att de är fria från aflatoxin.

Kontakt

Vi hänvisar alltid våra kunder till de lokala trädgårdshandlarna. 

Var god välj BoGrönt-butik här

Bogrönts servicekontor

Bogrönt, Kungsgatan 35 A, 451 30 Uddevalla, e-post: info@bogront.se f logo
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbyrå: Mivik Solutions