Att lyckas med Amaryllis

att driva amaryllis
Att driva amaryllis
att driva amaryllis

Det viktigaste är att satsa på en lök med hög kvalitet, det ger fler och kraftigare blommor! Löken ska ha tyngd, då är den inte uttorkad.

Löken behöver ingen näring, allt som behövs finns redan i löken.
Du kan till och med driva löken i blom helt utan jord, på en bädd av mossa eller ris. Duscha löken då och då för längre blomning.

Vill du driva din amaryllislök i kruka gör du så här;
 Placera löken över ett glas ljummet vatten under natten för att väcka rötterna till liv. Om det är möjligt, lirka försiktig ut rötter så de når ner i vattnet. OBS! Löken får ej nudda vattnet. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de snabbt.
  • Välj sedan en kruka i lagom storlek. Se till att det du vill odla i, har ett dräneringslager av lecakulor eller dylikt och välj en sandblandad, lucker blomjord.
  • Sätt ner löken så att minst halva löken sticker upp ovanför jordytan. Vattna igenom jorden.
  • När rottillväxten ska komma igång vill löken gärna ha värme och stå mörkt. Du kan placera den över ett element den första tiden och sätta en liten pappershuva över tillväxtstället. Pappershuvan tar du bort när tillväxten kommer igång. När den väl kommit igång vill amaryllisen gärna stå ljust samt lite svalare.
  • Snart tittar en knopp fram, vänta med att vattna tills stängeln är 10-20 cm hög, annars blir den för ranglig. När du väl ska börja vattna, ge den ytterst lite, en lite torrare jord ger bättre rotning. När blomningen börjar vattnar du lite mer.
  • För att stängeln ska bli rak är det bra att snurra lite på krukan då och då.
  • Om stängeln drar iväg är det bra att stötta den med antingen ett amaryllisstöd, blompinne eller liknande.
  • Ju svalare och ljusare amaryllisen står, desto längre blomningstid och kraftigare stängel.
När blommar amaryllis?
Amaryllis
Vit amaryllis
Amaryllis
Amaryllis
amaryllis
Amaryllis