Äppel

appel4

Alla har vi hört det gamla talesättet "Ett äpple om dagen håller doktorn borta".
Det kan verka som en myt men faktum är att det finna så mycket nyttigheter i äpplen så myten skulle kunna vara sann.
Att äta oskalade äpplen ska vara nyttigt för skalet innehåller rikligt med C-vitaminer, kalium och pektin som är bra för magen.
Äpplen innehåller även ett ämne som heter flavonoider som ska ge skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Äppelsmör med citronverbena

äppelmosburk1

Ingredienser:

1 kilo äpplen, t ex belle de boskoop eller cox orange
2 dl vatten
5 cm färsk ingefära
1 st vaniljstång
Saft och rivet skal av en citron
3-4 kvistar citronverbena
1/2 kg strösocker

Gör så här:

Skär äpplena, med skal och kärnhus kvar, i mindre bitar. lägg dem i en stor gryta och tillsätt vattnet. lägg på locket, koka upp och låt koka 40-45 minuter, tills äpplena är helt mosiga.

Pressa moset genomen en sil och häll det sedan tillbaka i grytan. Tillsätt den hela biten ingefära och dela vaniljstången , citronskal och saften, citronverbenan och sockret. Lägg på locket med en liten glipa.
Låt allt sjuda på svag värme en timma.

Ta upp vaniljstången och ingefäran, häll upp blandningen på rena glasburkar och förvara i kylen.

Äppelglass

Äppleglass

Ingredienser:

4 äggulor
4 äggvitor
2,5 dl socker
1 dl äppelmos
1 msk äkta vanilj
2 dl grädde
ev. lite kanel

Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner äppelmos.
Vispa upp äggvitorna till hårt skum och vänd ner i mosblandningen.
Vispa grädden och vaniljsockret och vänd även ner detta i smeten.
Använd glassmaskin eller lägg glassen i frysen. Rör varje halvtimme de första två timmarna.
Låt sedan glassen stå i minst fyra timma till.

Äppelkaka med citron och mynta

Äppelkaka1

Ingredienser:

150 g smör, mjukt
2 dl strösocker
2 st ägg
1/2 dl mandellikör
1 st citron, rivet skal
2 tsk mynta
1 msk Vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 st äpplen, skalade och grovrivna

Dekoration:

Pinjekärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Rör smör och strösocker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa smeten fluffig. Tillsätt mandellikören, citronskal, mynta och vaniljsocker.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten. Tillsätt de rivna äpplena och rör om.
Bred ut smeten i formen och strö över pinjekärnorna.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, cirka 35 minuter.
Låt kakan svalna något i formen innan den tas ur formen.

Rödbets- och äppelsoppa

rödbetd_äppelsoppa1

Ingredienser:

6 st rödbetor
1 stor gul lök
2 stora äpplen, "Ingrid Marie"
Smör till stekning
ca 1 1/2 liter grönsaksbuljong
ev lite råsocker

Créme fraiche med pepparrot:

1 1/2 dl créme fraiche
1-2 msk riven pepparrot

Gör så här:

Koka rödbetorna oskalade till de är nästan mjuka. Skal dem och dela i grova bitar.
Grovhacka löken och äpplena och fräs  smör. Tillsätt rödbetorna. Koka upp lök, äpplen och rödbetorna i en del av grönsaksbuljongen. Låt koka i ca 5 minuter. Mixa soppan helt slät, tillsätt resten av buljongenen till önskad konsistens.

Smaka eventuellt av med lite råsocker, avsluta med salt och peppar.

Vispa créme fraiche och smaka av med pepparroten, salt och peppar.