Att lyckas med Japanska lönnar

Japanska lönnar

Japanska lönnar är otroligt dekorativa med sina skiftande färger och vackra, flikiga blad.

På våren när bladen börjar spricka ut är den japanska lönnen näpen och skir, under sommaren blir den ett dekorativt inslag med sina vackra blad, ofta flikiga och avvikande i färg, och på hösten har många av sorterna en sprakande höstfärg.

Lönnar Acer shirasawanum ’Aureum’ Acer palmatum dissectum ’Garnet’ Acer palmatum ’Atropurpureum’

Skötsel lönnar

De allra flesta lönnarna vill ha en väldränerad och luftig jord. Det allra viktigaste skötselrådet för lönnar är att undvika allt för kompakta jordar.

Härdighet

De Japanska lönnarna är oftast härdiga till zon III. Men vi har kunder i både zon IV och V som lyckas bra med sina lönnar. Väldränerad jord och skyddat läge är då en förutsättning. Arter, såsom t ex Acer sieboldianum, är ett bra alternativ till Acer palmatum i zon IV och kanske V.

Jordmån

De allra flesta lönnar vill ha mullhaltig svagt kemisk sur jord som är väldränerad. Blanda gärna i lite rhododendronjord vid planteringen. När du planterar den högre zon tänk på att det är extra att jorden  är väldränerad. Sand/grus med mull-inblandning ger en bra jord. Undvik tunga lerjordar.

Sorter

Lönnar finns i många olika färger som också skiftar under säsong så när du väljer vilken sort du vill ha i din trädgård så tänk på att de ändrar färg.

Planteringstid

Krukodlade växter kan du plantera under hela säsongen. Men glöm inte att vattna om det blir torrt på sommaren.

Läge

Många lönnar vill ha lite halvskugga. Bladen på japanska lönnar kan brännas om de planteras i allt för mycket sol. Planterar du dem i allt för skuggig miljö kan det ge mindre uttalade bladfärger.

Gödsling och vattning

Lönnar har generellt inga speciella krav utan man sköter dem som andra träd och buskar i trädgården. Vid allt för riklig tillgång på vatten och näring kan de gröna bladfärgerna ta överhand på hösten. Vill man ge sin lönn lite näring föredrar den rhododendronjord.

Beskärning

Beskärning görs under JAS-månaderna; juli-augusti-september. Japanska lönnar kan formas efter önskemål.

Det är vanligt och normalt på lönnar att några grenar dör årligen. Kontrollera trädet  på hösten och skär bort döda grenar.

Vinterskydd

Gererellt sett krävs inga speciella åtgärder för att skydda lönnarna under vintern. Är det tjäle och stark sol på vårvinternkan det vara bra att svepa in stammarna för att hindra frostsprängning.

Lönn i kruka

Många av de Japanska lönnarna går utmärkt att odla i kruka. Ta in krukan under tak och skydda den om det blir många minusgrader.

Acer
Acer i kruka