Julblommor

Att lyckas med

Julblommor

Amaryllis

Amaryllis

Amaryllis, Hippeastrum x hortorum
Kommer ursprungligen från sydamerikanska kontinenten där det finns 75 kända arter. De första kom till Europa på 1700-talet och den senaste kända arten Hippeastrum x papilion, fjärilsamaryllis upptäcktes så sent som 1967 i Brasilien.

Skötselråd

En planterad amaryllis som köps i knopp ska placeras ljust men trivs också en bit in i rummet. Den behöver vattnas sparsamt annars blir stängeln för lång.
Eventuellt måste man staga upp den med en blomsterpinne så den inte välter, eller skära av blomstängeln till snittblomma. Den finns även amaryllisstöd att köpa.

Skötsel som snittblomma

Sätt en gummisnodd längst ner på stjälken så förhindrar du att stjälken ”rullar upp sig”. Ge den kallt vatten och byt ofta, då kan den stå mellan 12 till 15 dagar.
Amaryllisen har samma hållbarhet oavsett om den är som snittblomma eller på lök.

Ardisia

Ardisia Ardisia crenata

Ardisia, Ardisia crenata
Ardisia kommer ursprungligen från Japan och har blivit en omtyckt julväxt för sina lysande röda bär som sitter kvar mycket länge

Skötselråd

Ardisian trivs i ljusa lägen, dock inte stark sol. Vattnas sparsamt under vintern. Duscha den gärna.

Julkaktus - Novemberkaktus

Schlumbergera-hybrider

Julkaktus – Novemberkaktus, Schlumbergera-hybrider
Sitt latinska namn har den fått från botanikstuderande Fredrich Schlumberger. Ursprunget till dagens hybrider kommer från arterna Schlumbergera truncata och Schlumbergera russelliana som växer i bergsområdena i nordöstra Brasilien. Där lever de som epifyter uppe i trädkronorna. Genom det intensiva korsningsarbetet att få fram bra sorter har skillnaden mellan Novemberkaktus och Julkaktus i stort sett försvunnit.

Skötselråd

Ställ plantan ordentligt ljust och vattna med gödning under blomningsperioden. Vattningen ska vara lätt och jämn under blomningen. Därefter behöver växten torka upp mellan vattningarna. Vattna genom att skölja genom den.

Julros

Helleborus-niger

Julros, Helleborus niger
Julrosen Helleborus växer vilt i alperna både i Italien och på Balkan. I våra trädgårdar är julrosen en vanlig perenn (flerårig växt) som föredrar en ljus, halvskuggig placering med näringsrik jord och jämn markfuktighet.
Blommorna kan börja kämpa sig upp ur den frusna marken redan i nov-dec men det kan också dröja till jan-feb innan den tittar fram. Julrosen kan till och med blomma under snön.
Till jul drivs Julrosen till blom inomhus så att vi kan njuta av den i våra hem. När den blommat över klipper man bort stängeln. Håll den vid liv fram till utplantering genom att placera den på en ljus, frostfri plats och vattna sparsamt. När tjälen har gått ur backen kan du plantera ut den på ett halvskuggigt läge så får du glädje av den år efter år.

Skötselråd julros i kruka

Då julrosen egentligen är en uteväxt trivs den bäst ljust och svalt, där den blommar länge, t ex inglasade balkonger/uterum, sommarstugor eller andra svala platser. Lätt jämn och fuktighet är lämpligt tills det är dags för utplantering.

Liljekonvalj

Liljekonvalj

Liljekonvalj, Convallaria majalis
Liljekonvaljer brukar drivas från ”groddar” som finns att köpa i affärerna. Drivningen tar ca 4-6 veckor vid normal inomhustemperatur. Liksom julrosen har liljekonvaljen bara funnits sparsamt ute i handeln under de senaste decenniumen för att nu åter bli
efterfrågad. Idag finns också färdigdrivna liljekonvaljer att köpa vilket är enklare och säkrare. Plantorna kan sättas ut i trädgården fram på våren/försommaren.

Skötselråd

Liljekonvaljen vill stå ljust, men de tål även att stå på ett bord inne i rummet, då blommorna redan är utvecklade och utslagna. Vid den placeringen är det extra viktigt att de får torka upp lätt mellan vattningarna.

Sockertoppsgran

Sockertoppsgran

Sockertoppsgran
Pryder sin plats vid entrén och i uterum hela vintern. Finns både som ”sockertopp” och uppstammad. När tjälen gått ur backen kan du plantera ut den.

Skötselråd

Vill ha jämn fuktighet. Vattna gärna med ljummet vatten.

Azalea

Azalea, Rhododendron simsii

Azalea, Rhododendron simsii
Kommer från Kina och Japan. På Himalayas bergssluttningar sprider sig samma blomsterprakt som våra rododendron gör hemma i trädgården. Första gången azalean kom till Europa var år 1680 för att 30 år senare försvinna. 50 år senare 1768 kom den åter, denna gången till England. Förädling och förökning i större skala började först runt år 1815 då den introducerades i Belgien och Frankrike. Idag sker förädling och förökning i första hand i Belgien och Tyskland.

Skötselråd

Ljus och sval placering med jämn fuktighet förlänger Azalens blomningstid. Azalean vill stå ljust, uppskattar inte torr värme och placeras helst på ett bord innanför fönstret. Antingen vattnas den lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca 5 minuter när jorden börjar kännas torr.
Du kan även sätta grön oasis under Azalean. Häll vatten till oasisens övre kant, då får växten en jämn fuktighet utan att stå i vatten.

Vinterbär

Skimmia japonica im 2018

Vinterbär, Skimmia japonica
Härstammar från Sydostasien men har odlats fram i flera olika namnsorter. I trädgården trivs den halvskuggigt i mullrik jord. Zon 1.
Är ett vackert inslag vid entrén eller i uterummet. Den pryder sin plats under vintern men har svårt att överleva till nästa säsong vid entrén. Har du den i uterummet kan den dock klara sig.

Skötselråd

Vill ha jämn fuktighet. Vattna gärna med ljummet vatten.

Julbegonia

Julbegonia, Begonia x cheimantha
Julbegonian korsades fram av fransmannen Victor Lemoine för drygt 100 år sedan. Julbegonian var en storsäljare på 1920-talet och ända fram till mitten av 60-talet. När våra hem började bli varmare trängdes julbegonian undan och ersattes den av Julstjärnan som trivdes bättre i värmen.
De Julbegonior som odlas idag är betydligt tåligare för värme och torr inomhusluft än 60-talets. Julbegonian är en julblomma som kan användas både i rumsfönstret och på lite svalare ställen som inglasade balkonger/uterum som hålls lätt varma.
Tacksam är den då den sätter nya knoppar ända fram till slutet av mars.

Skötselråd

Julbegonian vill stå soligt och gärna i ett svalt fönster. Den bör torka upp lätt mellan vattringarna speciellt vid svalare placering. Bäst trivs den vid temperaturer från 15° och uppåt, men tål även lägre temperaturer.

Kalanchoë

Kalanchoe

Kalanchoë, Kalanchoë blossfeldiana
Kärt barn har många namn - Vi kallar den Kalanchoë, Julglöd, Våreld och även Höstglöd. Växten kom så sent som för drygt 60 år sedan till Europa. Det var den tyske botanikern Blossfeld som tog med den hem från Madagaskars bergsområden. Den kom sedan att få sitt namn efter honom.
Kalanchoë är ett stort släkte på över 200 arter, de flesta från Madagaskar, Afrika och Sydarabien. Den blev snabbt populär vilket inte är så konstigt då den är lättskött och finns i olika färger.
De senaste åren har det också funnits en riktigt fin julröd variant.

Skötselråd

Kalanchoë är en suckulent och vill egentligen stå soligt, men då plantorna redan är i full blom tål den att stå inne i rummet. Viktigt med en Kalanchoë är att den alltid får torka upp mellan vattningarna

"Jul"-orkidé

phalaenopsis

Orkidé till jul
Med sina härliga färgnyanser blir det lätt en favorit. De vackra blommor och varierande sorter är de alla exempel på naturens konstverk.
Blommornas storlek varierar beroende på vilken sort du väljer så även storleken på växten. En underbar växt som tillför färg och liv var helst den planteras.
En bland de mest populära orkidéer är Phalaenopsis. I samplanering till jul, tänk på att plantera orkidén med andra växter som inte heller kräver så mycket vatten.

Skötselråd

En lättskött växt som kräver lite vatten. Om du vill ta vara på orkidén efter jul, plantera då om den i orkidéjord. När du planterat om den vattnar du den genom att doppa den i vatten och sedan ställa tillbaka den i krukan.

Hyacinter och andra lökblommor

Pärlhyacint1

Tulpaner, Crocus, Tazetter m.fl.

Skötselråd

Vinterns lökväxter vill stå ljust och svalt om man vill ha glädje av dem länge. De tål även lätt frost. Vattna sparsamt och håll en jämn fuktighet. Kan planteras ut i trädgården efter blomningen.

Rumsgran

Rumsgran

Rumsgran (Araucaria heterophylla)
Rumsgranen kommer ursprungligen från Norfolk Island utanför Australien.
Där den växer naturligt kan de bli upp till 50 m hög men har vi den inomhus i kruka blir den mellan 60-100 cm hög.
Det har blivit en populär krukväxt till julen och det är lätt att förstå då den har ett läckert växtsätt och påminner oss om en vanlig gran.

Skötselråd

Placering: Rumsgranen ska stå ljust men inte soligt, ett inglasat, frostfritt uterum är idealiskt.
Jorden ska hållas lätt fuktig. På vintern vill den ha sparsamt med vatten och om den börjar barra beror det troligen på att den står för varmt eller att den får för mycket vatten under vintern. På sommaren är det viktigt att granen får tillräckligt med vatten. Torr luft gör att rumsgranen lättare angrips av spinn, därför är det är bra att duscha den någon gång ibland.
Under vår - höst kan en halv dos näring tillsättas i vattnet en gång i veckan.

Vaktelbär

Vaktelbär, Gaultheria procumbens
Vaktelbär växer vilt i skogsgläntor i Nordamerika. Den har vintergröna glänsande blad och får röda dekorativa bär på hösten som sitter kvar länge.
Passar utmärkt utomhus samt i uterum, urnor och balkonglådor under vintern. Kan planteras ut i trädgården när tjälen gått ur marken, trivs i halvskuggiga lägen och mullrik jord.

Skötselråd

Den vill inte torka ut, vattna igenom med ljummet vatten om den är torr. Blir det väldigt stark frost bör man täcka över plantorna.

Echeveria

Echeveria

Echeveria
Echeveria är en suckulent som härstammar från Mexico. Den finns i flera olika arter och sorter med olika storlekar och färger. Kan användas såväl utomhus som inomhus, måste dock övervintra på frostfritt ställe, gärna i sand.

Skötselråd

Trivs på ljus plats, gärna i direkt sol. Vattnas sparsamt, tål uttorkning.

Hyacint

Hyacint i glas

Hyacint, Hyacinthus orientalis
Botanisten Clusius fick i mitten på 1500-talet turkiska frön från den äkta hyacinten, som sedan raskt spreds till botaniska trädgårdar i Nederländerna och England. Denna vilda hyacint hade bara 10-12 glest sittande blomklockor. Hyacintförädlingen
satt då genast igång med att få fram fler klockor på varje stängel. Under 1700-talet blev hyacinten enormt populär i hela Europa, då den var Madame Pompadours favoritblomma. Under 1700-talet kunde man välja mellan upp till 2000 olika sorter i Holland. Idag har däremot utbudet minskat till runt 100 sorter med ca 50-
60 klockor på varje stängel.

Skötselråd

Hyacinter ska vattnas sparsamt då hyacintlöken innehåller mycket av den näring och fuktighet som knoppen behöver för sin utveckling. De utvecklade blommorna behöver dock mer vatten, men jorden ska alltid torka upp mellan vattningarna.
För bra hållbarhet och kompakta stänglar vill Hyacinten stå svalt. T.ex. nattetid när man sover eller dagtid när man inte är hemma. Långa stänglar kan skäras av och användas som snittblomma och har då lika lång hållbarhet som kvar på löken. De sätts då i kallt vatten.

Jul-en

Jul-en

Jul-en, Juniperus ’Gold Crest’
En dekorativ ”lysande” en som är läcker att placera tillsammans med gröna växter vid entrén eller i uterummet. Övervintras oftast inte men kan hålla sig fin ända fram till tidig vår.

Skötselråd

Vill ha jämn fuktighet. Vattna gärna med ljummet vatten.

Julstjärna

Julstjärna, Euphorbia pulcherrima
Ända sedan aztekernas tid har många i syd- och mellanamerika ansett julstjärnan helig, men den amerikanska diplomaten Ponsetti lyckades smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika runt år 1830. Men det var först långt senare då tyska förädlare tagit sig an julstjärnan, som intresset för den började stiga.
På 1950-talet började julstjärnan dyka upp i Sverige till jul, men var då ömtålig och mycket exklusiv. Först mot slutet av 1960-talet började nya bra sorter komma fram och julstjärnan blev julens blomma nummer ett.

Skötselråd

Julstjärnan vill stå ljust. Man kan också placera den inne i rummet, men då förkortas hållbarheten. Viktigt är dock att den inte utsätts för kalldrag, den tappar lätt bladen om den utsätts för kyla. För mycket vatten ökar också risken för bladfall. Låt Julstjärnan torka upp lätt mellan vattningarna. Detta är extra viktigt vid lite mörkare placering. Observera att Julstjärnan ej tål temperaturer under 12° vare sig under transporten hem eller när man vädrar.

Dendrobium nobile

Dendrobium-nobile1

Dendrobium
Ett stort släkte där de olika arterna har olika krav, men i det stora hela så vill de ha ett ljust fönster men inte direkt i solen. För att ha lång blomning så duscha dendribiumen ibland. Under sommaren kan du ställa ut din växt men då gärna på en skyddad plats.

Skötselråd

De trivs i ljusa lägen men ej i direkt sol. Genomvattnas när komposten känns torr.