Att lyckas med Tomater

Trädgårdsgodis

Tomater

Tomatplantor älskar värme och vill ha mycket vatten och näring. Ställ plantorna på en solig och vindskyddad plats. Jorden ska vara av bra kvalitet, porös och näringsrik.
Det är ljuvligt att få plocka in sina första solmogna tomater och bara äta dem som de är eller att göra en god sallad till sommarlunchen.

Att så tomater

Odla tomater

Att så tomater:

Har du växthus er det lagom att så sina tomater inomhus ca 1-15 mars.
Ska de växa ute kan du vänta till början på april.

  • Använd bra såjord.
  • Fyll dina sålådor, packa jorden lätt,gör 0,5 cm djupa hål (använd en penna). Lägg ett frö i varje hål och fyll igen. Skall du så coctailtomater behöver du inte göra hålet så djupt, dom vill ha mera ljus för att komma igång.
  • Vattna försiktigt.
  • Sätt på locket på så-lådan och låt den stå i rumstemperatur.
  • Placera lådan under växtbelysning. Fröerna vill gärna ha ljus 14-16 timer per dag. (du kan använda en timer)
  • Efter 3-14 dagar gror fröna (detta beror på värme, ljus, fukt och sort)
  • Ta av locket på så-lådan efter en vecka, eller når plantorna går i taket på locket, låt dom stå en vecka till.
  • Nu kan du plantera dom i krukor.

Plantera om dina tomater till kruka

Såjord
  • Ett bra tips är att vattna i så-lådan innan du lyfter upp varje planta.
  • Använd kruka med hål i botten
  • Ställ krukorna i en plastlåda, så att du kan vattna i plastlådan. Låt plantorna torka upp mellan vattningarna
  • Lägg lite jord i botten på krukan, lyft upp plantan från sålådan. Placera plantan i krukan och fyll upp med jord runt plantan. Det kommer att utvecklas rötter på stammen som hamnar under jord.
  • Efter några veckors etablering kan du börja ställa plantorna lite svalare på natten 10-14 grader er bra, och på dagen vill dom gärna ha mellan 18 och 25 grader

 

Att tänka på!

  • Byt jord! Odla inte i samma jord varje år, svampar och nematoder kan skada rötterna.
  • För lite ljus och för mycket vatten och gödning kan ge långa rangliga plantor.
  • Har du växthus, tänk på att öppna på varma soliga dagar. Vid 30 grader tar tomatplantan skada.
  • Ta hänsyn till vart i landet du bor, så inte för tidigt.
  • Använd god såjord.
  • Välj tomatsort som passar ditt odlingssätt och vart du bor. Kommer hösten tidigt där du bor bör du välja en tidig sort.

Olika sorters tomater

Olika sorters tomater

Välj en sort som passar dina förutsättningar:

  • På fönsterbrädan passar en dvärgbusktomat bra.
  • På balkongen, liten busktomat, eller ampeltomat.
  • Vid en varm husvägg, stora busktomater och högväxande tidiga sorter.
  • I växthus, här kan du odla alla sorter.
  • Många sorter går att plantera i kruka, fråga gärna i våra butiker så hjälper de dig.

Skötsel

Biobact tomat
  • Tomater vill ha vatten regelbundet, håll jorden fuktig. Tillför näring (följ anvisningarna på förpackningen)
  • Det är bra att skaka lite på plantorna när dom blommar, då hjälper du till med att öka pollineringen.
  • Ta bort tjuv-skotten, det är sidoskott som växer ut i bladvecken, dom tar bara kraft från plantan. Busk och ampeltomater behöver inte tjuvas.

Husmorstips tomater!

Tomat-äpple

Om inte dina tomater hinner att bli mogna, finns et fantastiskt husmorstips!

Äpplen utsöndrar etylen, en gas som påskyndar mognad. Etylengas bildas hos frukter och grönsaker i nedbrytningsprocessen, som startar direkt när de skördats. Lägg et moget äpple och dina omogna tomater tillsammans på et fat i rumstemperatur, så mognar dina tomater snabbare.

Gör din egen chutney!

Ingredienser 5 dl chutney

  • 0,5 tsk         salt
  • 3 msk           rödvinsvinäger
  • 400 g           tomater, små, hela
  • 3 msk           olivolja
  • 1 st               rödlök, finhackad
  • 1 st               gul lök, liten, finhackad
  • 2 st               vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk           russin
  • 1 tsk             kinesisk soja
  • 3 msk           brun farin
  • 2 tsk             riven färsk ingefära
  1. Värm olivoljan i en kastrull. Lägg i lökhacket och fräs mjukt på svag värme ca 5 min. Tillsätt tomaterna med sitt spad och krydda med soja.
  2. Koka upp och sjud på svag värme under lock ca 10 min.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och låt sjuda ytterligare 15–20 min under lock. Ta av locket mot slutet av koktiden.
Tomatchutney