Aubergine

Aubergine3

Aubergine är en lättlagad grönsak som kan användas till mycket då den går att steka, rosta i ugn, baka och göra röror. I skalet sitter alla nyttigheter som fibrer, antioxidanter och nasunin, som skyddar cellerna i hjärnan. Ett bar tips om du tycker auberginen är besk, försalta, så tar det udden av det beska.

Auberginegratäng lyx 6 portioner

eggplant

Auberginegratäng lyx

Ingredienser:
3 st aubergin, stora och fasta
olivolja
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finskivad
1 tsk torkad oregano, rågad
800gr Babyplommontomater Dasher (eller 1 kg färska mogna tomater)
Havssalt
Svartpeppar, nymalen
Vinäger, till avsmakning
1 knippa(en)  basilika
Parmesanost, 4 rejäla nävar, färskriven
Brödsmulor, 2 nävar torkade
Oregano, färsk, några hackade blad
Buffelmozzarella, 1 ost à 150 g (kan uteslutas)
Gör så här:
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor och lägg åt sidan så länge.
Häll en skvätt olivolja i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök och torkad oregano och fräs på medelvärme i 10 minuter tills löken är mjuk.
Skär burktomaterna i bitar. Om färska tomater används skall de skållas, skalas, kärnas ur och skäras i bitar. Häll tomaterna i kastrullen med lök och rör om ordentligt. Lägg på lock och sjud i 15 minuter.
Hetta upp en grillpanna eller utegrillen ordentligt. Grilla aubergineskivorna i omgångar.
Smaka av tomatsåsen när den har kokat ihop. Krydda den omsorgsfullt med salt, peppar och lite vinäger. Tillsätt basilikan. Låt såsen vara som den är eller kör den till slät puré om så önskas.
Värm ugnen till 190 grader.
Häll ett tunt lager tomatsås i en eldfast form på ca 25 x 12–15 cm. Strö ut ett tunt lager parmesan och lägg därefter på ett lager aubergine. Upprepa tills ingredienserna är slut, avsluta med lite sås och en rejäl driva parmesan. Vänd brödsmulorna i olivolja med hackad färsk oregano och strö dem ovanpå. Ibland serveras rätten toppad med mozzarella.
Stek i ugnen i en halvtimme tills det bubblar rejält och rätten är gyllene och krispig. Servera varm men fungerar också kall.

Auberginegratäng 4 portioner

eggplant

Auberginegratäng

Ingredienser:
400 g aubergine Black Beauty
1⁄2 tsk salt
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
Arla® Smör-& rapsolja oliv
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1⁄2 st grönsaksbuljongtärningar
2 dl Kelda Pastasås mild ost
1 dl riven ost gratäng
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut dem på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken. Fräs mjuk i lite smör-& rapsolja i en stekpanna. Tillsätt tomater, tomatpuré och buljongtärning. Låt såsen koka ihop ca 5 min. Torka av auberginen och stek i smör-& rapsolja i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva tomatsås och aubergine i en ugnssäker form. Häll över ostsås och ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Svampfylld Aubergine 4 portioner

Fylldaubergine

Svampfylld aubergine

Ingredienser:
2 st auberginer
300 g champinjoner
1 st gul lök
1 kruka bladpersilja
Arla® Smör-& rapsolja
2 dl Kvibille Svecia riven
3⁄4 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Dela auberginerna. Gröp ur dem och grovhacka köttet. Lägg skalhalvorna på ett ugnssäkert fat och ställ in dem i mitten av ugnen 8-10 min. Skiva champinjonerna. Skala och hacka löken. Grovhacka persiljan. Fräs svamp och lök i smör-& rapsolja tills all vätska kokat bort. Tillsätt aubergineköttet och fräs alltsamman tills det fått färg. Ta pannan från värmen. Rör ner persilja, 1 1/2 dl ost, salt och peppar.
Fyll röran i skalhalvorna. Strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen tills osten fått färg 10-12 min. Servera med mezeyoghurt och bulgur eller ris.

Grillad aubergine 4 portioner

Grilladaubergine

Grillad aubergine

Ingredienser:
2 auberginer
1 msk salt
2 msk olivolja
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Strö på salt och låt skivorna dra 20-25 minuter. Spola av i sil och torka väl med kökspapper. Pensla med olja och peppra en aning.
Grilla skivorna när övrigt tillbehör är klart. Lägg dem i oljad grillpanna och tryck ner dem med stekspade så att fint mönster bildas. Stek färdigt i ugnen i 200 grader cirka 10 minuter. Kan även stekas i stekpanna.

Pasta med spenat, zucchini och aubergine 2 portioner

pastaaubergine

Pasta med spenat, zucchini och aubergine

Ingredienser:
250 g pasta
1 liten zucchini
1 liten aubergine
150 g fetaost
1 näve färsk spenat
15 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad rosmarin
2,5 dl havregrädde
salt och vitpeppar
Gör såhär:
Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och låt dra så att de vätskar ur och blir mindre beska. Under tiden tärnar du zucchinin i ca 1×1 cm stora tärningar (eller så litet du vill, jag var ganska lat och skar stort). Strimla purjolöken och finhacka vitlöken.  När aubergineskivorna har vattnat i ca 10 minuter sköljer du av saltet och skär även dem i ca 1×1 cm stora tärningar.
Fräs purjo och vitlök mjukt i lite olivolja. Ha i aubergine, zucchini och rosmarin och stek på medelvärme tills grönsakerna är någorlunda genomstekta (de ska inte få färg, bara stekas igenom). Salta, peppra och slå på grädden. Låt koka lugnt i ca 10 minuter tills att pastan är klar. Smaka av med ev. mer salt och peppar. Låt spenaten koka med sista minuten. Blanda ner pastan och fetaosten som du också tärnat.