Basilika

Basilika

Denna förnämliga krydda är den som odlas mest av hemodlare. Bästa resultat får man om man undviker att koka basilikan, tillsätt den sist vid tillagning. man kan även använda basilika till att krydda vinäger och brännvin.

Lax i thaikokossås 4 portioner

Lax-1

Ingredienser:

500 g laxfilé, skinn- och benfri
1 st citrongräs
1 st röd spansk pepparfrukt
1 st lime, skal och saft
400 g kokosmjölk
2 msk sweet chilisås
1 tsk salt
0,5 dl thaibasilika (kan bytas mot koriander)

Tillbehör:

3 dl ris
3 msk sweet chilisås
50 g sockerbönor eller sockerärter

Gör så här

Skölj och torka laxfilén. Skär den i portionsbitar.
Ta bort de yttre bladen och skär av den torra toppen på citrongräset. Dela det i mindre bitar. Halvera och kärna ur chilifrukten. Riv skalet och pressa limen.
Mixa citrongräs, chili och lime med kokosmjölk och chilisås i en matberedare eller med en mixerstav. Tillsätt salt.
Lägg laxfiléerna i en liten gryta. Häll över kokosmjölkmixen.
Koka upp och sjud på svag värme ca 10 min. Strö över hackad koriander eller thaibasilika.

Servera genast med ris och bönor.

Thaikyckling chili & thaibasilika

kokosmjolksgryta-1

Ingredienser:

3 msk olja
1 vitlöksklyfta, hackad
2 st thailändska chili (kan uteslutas mycket heta, säljs oftast i Thaibutiker)
300 g kycklingfiléer, tärnade
1 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 msk mörk soja
5 msk kycklingbuljong
1 röd chilipeppar, skivad
1 näve thai basilika

Gör så här:

Börja med att tärna kycklingen i små bitar, skär grönsakerna och hetta sedan upp oljan, tillsätt vitlök, chili och kyckling. Stek tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt kycklingbuljong, ostronsås och mörk soja. Ta av från värmen och rör slutligen ner thaibasilikan som blir svart om den får koka.

Servera genast med blomkålsris eller riven kål samt morot.

Vintergryta med kokos och röd curry

Kycklinggryta-2

Ingredienser:

500 gram fläskkarré, eller lårfilé av kyckling
2 msk soja, ljus
1 msk ingefära, finriven
1 tsk limeskal, finrivet
300 gram potatis(ar), fast, t ex Bintje
200 gram palsternacka(or)
1 burk kokosgrädde, (4 dl)
1,5 msk curry röd, ca
2 tsk kycklingfond, koncentrerad
1 st päron, stort smakrikt
6 st salladslök(ar)
2 msk fisksås
3 dl thaibasilika, plockade blad
1 msk pressad lime
1 msk Ljust Muscovadoråsocker

Till servering

ris, & gröna bönor

Gör så här:

Putsa karrén och skär i småbitar Blanda med soja, ingefära och finrivet limeskal. Låt marinera i minst 1/2 timme.
Skala potatis och palsternacka. Skär i centimetertjocka skivor.
Rör om i burken med kokosgrädde så blandningen blir slät. Hetta upp 2/3 av kokosgrädden med röd curry och kycklingfond i en kastrull. Vänd ner köttbitarna 1/3 i taget och låt grytan sjuda upp mellan. Låt puttra ca 8 minuter.
Vänd ner potatisen och palsternackan. Slå på vatten så att det nästan täcker och låt koka upp.
Låt puttra under lock tills köttet börjar bli mört och potatisen mjuk, ca 10–12 minuter.
Skala päronet och skär i bitar lika stora som potatis och palsternacka. Skiva salladslöken tunt på snedden. Vänd ner päron, resten av kokosgrädden, fisksås, salladslök och thaibasilikablad. Låt puttra i ytterligare någon minut.
Smaka av noga med en aning röd curry, lime och socker. Mer limeskal? Kanske lite mer fisksås för sälta och must.