Att lyckas med Vitlök

Plantera vitlök i näringsrik och väldränerad jord på en solig plats. Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter. Varje klyfta ger en ny lök. På hösten planterar du så sent som möjligt, så att vitlöken precis hinner rota sig innan vinterkylan kommer.

Planteringstid

Vitlök planteras vid olika tidpunkter beroende på var i Sverige du bor.
Norra Sverige - mitten av september.
Mellersta Sverige - mitten av oktober.
Södra Sverige t.o.m november.
För tidig plantering kan innebära att de kan växa för mycket redan under hösten, vilket kan medföra vinterskador.

Jord

Vitlök trivs i djup lucker, humus- och näringsrik sandjord. Leriga jordar förbättras med kompost, torvmull och grov sand. Får vitlöken stå i för våt jord kommer den att ruttna under vintern.

Plantering

Dela löken i klyftor. Klyftorna planteras med rotändan ner med 35-40 cm radavstånd och 10-15 cm avstånd i raden. Plantera så djupt att 4-5 cm jord täcker klyftorna.

Gödsling

En gång redan när snön smälter, sedan ett par gånger till före midsommar. Obs egen kompost ska vara väl brunnen, aldrig färsk.

Skörd

Som färsk i början på sommaren, med en 2-4 cm stor lök och helt grön blast. I mitten av juli till början av augusti är det dags att skörda för att torka. Blasten har nu delvis gulnat och löken är klar. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet med risk för mögelangrepp.

Torkning

På ett luftigt och varmt ställe i ca två veckor.

Lagring

Torrt i rumstemperatur.

Exempel på olika vitlökssorter

• DUKAT - Det här är en vit, oljerik och medeltidig sort från Tjeckien med stora saftiga klyftor, cirka 5-7 per lök. Den har en fantastisk, het smak och är inte bara köldtålig och sjukdomsresistent utan kan även lagras under lång tid.

• FLAVOR - medelstora klyftor, goda lagringsegenskaper. Blasten passar till flätning.

• GERMIDOR - Underbart vacker vitlök med mild men ändå fyllig smak. Det perfekta valet för ugnsbakning eller på grillen.

• MESSIDOR - Pålitlig sort som alltid ger jämna och stora skördar. Mycket fin, mustig smak som gör den användbar i alla sammanhang.

• MESSIDROME -  Detta är en ekologisk vitlök från sydöstra Frankrike. En tidig, köldtålig och pålitlig sort som får 8-14 stora klyftor med fyllig smak. Skörda den färsk i maj och ät som purjolök eller slutskörda den i augusti och torka i fläta.

• MORADO - klassiker med spanskt ursprung. Stora ”feta” klyftor med hetta och sting.

• PURE WHITE - bra och jämn skörd av medelstora lökar med bra ”drag” i smaken. Kan lagras länge.

• THERADOR - Utsökt smak, hög skörd och dessutom väldigt tålig och lättodlad.

• THERMIDROME -  Detta är vitlöken för dig som älskar det franska köket. Den är stor, tidig och mycket köldtålig. Den har en svagt lila färgton och ger vanligtvis mellan 8 och 14 klyftor per lök. Sorten passar bra för lagring.

• UNIKAT -  En tidig, medelstor sort med grålila skal som oftast ger 8-13 vackert lilafärgade klyftor per lök. En vitlök från Tjeckien som både är köldtålig och lagringsbar. Det här är en läckerhet för såväl ögat som gommen.

Så vitlök
Vitlök
Vitlöksland
Vitlöksknippe