Kål - en fantastisk grönsak!

Kål är en fantastisk grönsak, den är inte bara god utan även mycket nyttig, längre ner på den här sidan hittar du ett par goda recept. Alla kålsorter innehåller mycket kalcium, järn, fibrer och C-vitaminer. Det finns många varianter av kål, så du kommer garanterat hitta en favorit.
Man brukar dela in kål o olika grupper på grund av vilken del man äter:
Huvudkål för att du äter "huvudet" på grönsaken, bladkål för att du äter bladen och blomkål för att du äter blomman.

Huvudkål

Till huvudkål hör vitkål och rödkål.

Vitkål Rödkål Huvudkål

Coleslaw

Recept coleslaw

Ingredienser

500 g           vitkål
2 st               morötter
1 tsk             salt
1 dl               majonnäs
1 msk           farinsocker eller vanligt socker
2 dl              gräddfil
2 msk          hackad persilja till garnering (valfritt)

Tvätta händerna. Plocka bort de yttersta bladet på kålen. Dela den i klyftor och skär bort stammen. Skala morötter. Strimla eller riv kål och morötter fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin. Lägg i en stor skål.
Tillsätt salt och socker samt arbete ihop allt med handen. Massera någon minut till kålen tappar spänsten. Använd eventuellt plasthandskar.
Blanda i majonnäs och gräddfil Smaka av med salt och socker.
Förvaras i kylen.
Garnera eventuellt med persilja om du vill.

Bladkål

Till bladkål hör savoykål, grönkål, salladskål och svartkål.

Grönkål

Grönkålschips

grönkålschips

Ingredienser

300 g           färsk grönkål
2 msk           olja
1/2 krm       salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och skär bort mittstocken och låt torka.
Riv kålen i mindre bitar och lägg i en skål.
Ringla över olja och strö på salt. Massera där efter kålen.
Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills de blir krispiga.

Blomkål

Till blomkål hör blomkål och broccoli.

Blomkål Broccoli

Blomkål och broccoli gratäng

grönkålschips

Ingredienser

1 kg blomkål
500 g broccoli
1 purjolök
3 msk matfett
6 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°C.
Skär blomkål, broccoli och purjolök i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten några minuter. Låt vattnet rinna av från grönsakerna. Lägg dem i en ugnssäker form.
Smält matfettet i en kastrull och rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt såsen koka ca 5 minuter. Krydda såsen med salt och peppar och rör ner osten. Häll såsen över grönsakerna.
Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera 5 - 10 minuter eller tills gratängen får lite färg.
Servera gratängen med skinka och bröd.