Mexikansk dragon

Dragon1

Mexikansk dragon, även kallas Glanstagetes, har en smak som drar emot Fransk dragon , men inte lika stark smak av lakrits. Både blad och blommor används vid tillagning. Denna ört passar fint till lamm, kyckling eller fisk. Prova även att göra en härlig pesto.

Pesto med Mexikansk dragon

Ingredienser:

45 g pinjenötter
3,5 dl mexikansk dragon ört
2 vitlöksklyftor
60 gram parmesan
¾ dl olivolja

Rosta pinjenötterna på en plåt i ugnen (200 grader) tills det att de fått fin färg. Tag sedan ut den och häll av dem från plåten och låt kallna.
Kör alla ingredienser utom oljan i en matberedare med kniven monterad. När blandning är fint hackad tillsätter du oljan sakta med en fin stråle. Blanda väl – Färdigt!

Kokta rödbetor med mexikansk dragon och picklade senapsfrö

Rodbetor

Ingredienser:

12 st                   små fina rödbetor (gärna med blast)

Picklade senapsfrö:

4 msk                 senapsfrö (bruna och gula)
3 dl                      vatten
½ dl                     12% ättika
1 ½ dl                 socker

Majonnäs:

2 st                      äggula
1 msk                 senap
2 tsk                   vinäger
½ tsk                   salt
2 dl                      kallpressad rapsolja
½ dl                     finhackad färsk mexikansk dragon
ca ½ liter           tvättad babysallad
1 dl                      pumpafrön
1 msk                 olivolja
1 tsk                   salt

Gör så här:

Tvätta rödbetorna och skär av blasten, men spara gärna 3-5 cm av blasten. Det blir väldigt dekorativt. Koka betorna tills de är behagligt mjuka, ca 20 minuter, och låt dom sedan svalna något i kokvattnet innan dom sedan skalas.
Under tiden betorna kokar - Koka samman vatten, ättika och socker tillsammans med senapsfröna och låt sedan alltsammans svalna.
I en ren bunke - vispa samman äggula, senap, vinäger och salt.
Under kraftig vispning tillsätt sakta rapsoljan tills du har fått en tjock och fin majonnäs. Tillsätt nu den hackade mexikanska dragonen.
I en het stekpanna - rosta/stek pumpafröna tillsammans med olivoljan och saltet. Lägg upp i en skål och låt svalna.
Servera de kokta rödbetorna med klickar av majonnäsen, picklade senapsfrö, rostade pumpafrö och tvättad babysallad.

Bearnaisesås

Bearnaisesås

Ingredienser:

1-2 krm              salt
100 g                 smör
1 st                    schalottenlök
2 msk                vatten
2 msk                vitvinsvinäger
2 st                    äggulor
3 msk                Mexikansk Dragon

Skala och finhacka löken. Blanda lök, vinäger, vatten och mexikansk dragon i en liten kastrull. Sjud blandningen 2 min utan lock, på låg värme. Sila. Smält smöret på låg värme. Dra kastrullen från plattan och låt proteinet (ljust skikt) sjunka till botten. Håll varmt.
Vispa ihop vinägeravkok och äggulor. Ställ kastrullen i vattenbad. Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning. Vispa tills såsen tjocknat.
Ta kastrullen ur vattenbadet och salta. Servera genast eller värm försiktigt i vattenbad precis före servering.

Köttfärsbiffar med lite extra stuns - med rökt skinka, dragon och persilja

biffarmeddragon

Ingredienser:

400 g nötfärs
150 g rökt skinka
1 dl havreflingor
1½ dl vatten
1 stort ägg
1 msk dijonsenap
2 msk chilisås
2 stora vitlöksklyftor
1 msk Italiensk Gourmetkrydda - eller annan valfri kryddblandning
några kvistar färsk mexikansk dragon
en rejäl "tuss" färsk persilja
salt och svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning

grädde/vatten, lite glutenfri soja samt ev. brun Maizenaredning till såsen

Gör så här:

Blanda ihop havregryn och vatten och låt svälla 10 minuter.
Rör ned ägg, senap, chilisås, pressade vitlöksklyftor, kryddblandning och fint hackade örter, och arbeta sedan ned köttfärs och mixad eller mycket fint hackad skinka.
Strö över lite salt och svartpeppar gärna med kvarnar.
Ta lite olivolja på händerna och forma biffar av valfri storlek. Lägg på en oljad skärbräda.
Stek biffarna gyllenbruna på båda sidor i olivolja eller en blandning av olivolja och smör - i omgångar. Har du för mycket i stekpannan på en gång är det risk för att biffarna snarare blir kokta än brynta.
Lägg över i en större traktörpanna eller gryta, häll på grädde och vatten (här mätte jag inte dessvärre utan höftade), smaksätt med soja, och strö ev. över Brun Maizenaredning om du önskar såsen tjockare. Låt biffarna eftersteka på svag värme tills de är genomstekta, ca 6 - 8 minuter beroende på storlek. Smaka av såsen och krydda ev. mer.

Servera med valfria tillbehör.